Nisu sve majke za poželjeti - 5 vrsta toksičnih majki koje upropaštavaju živote svojih kćeri

Majke su osobe koje su nam najbliže, koje znaju sve o nama. Odnos sa njima trebao bi biti iskren, harmoničan i topao, ali nažalost nije uvijek tako. 


Postoji jedan fenomen koji nazivamo toksičnim majkama. One pokušavaju da utiču na svoje ćerke, da ih kontrolišu, ne daju im dovoljno majčinske pažnje i topline i u potpunosti izobličavaju ćerkama osjećaj sebe. Ovakvim ponašanjem uzrokuju nepovjerenje i odgajaju emocionalno rezervisanu djecu.

Koji su to tipovi toksičnih majki najčešći? 1. Majka koja odbacuje. Ovakav tip majke odbacuje i ignoriše svako dostignuće svoje ćerke. Svaki postignut uspjeh je beznačajan i mizeran, uvijek može bolje. Zbog toga se ćerka često osjeća nedostojnom ljubavi i pažnje i sve vrijeme raste u okruženju u kojem sumnja u sebe. 



2. Majka menadžer. Ova majka se uistinu ponaša kao ćerkin menadžer, ali na svim poljima života, ne samo na polju karijere. Ne može da prihvati nezavisnost i samostalnost svoje ćerke. Ona se trudi da bude dominantna i da sve bude po njenom. 

Ovakva majka indirektno uči ćerku osjećaju da je bespomoćna i nesigurna. Takve osobe obično izrastu u osobe koje ne vjeruju u sebe i ne uspjevaju u životu. 3. Nepristupačna majka. Ovo je osoba koja ne pokazuje nikakve osjećaje u odnosu na svoje dijete, a vrlo često pokazuje nekom drugom djetetu. 



Kraj nepristupačne majke djeca odrastaju uskraćena za fizički kontakt, odnosno zagrljaj, žalbe, povjerljivu komunikaciju, iskrene suze i tajne. Ovakva djeca odrastu u emocionalno gladne ljude. 4. Nepouzdana majka ima različite periode u životu svoje ćerke. Nekada je sjajna, ponekad je ljuta i agresivna, ponekad emocionalno nedostupna, a ponekad zaštitnički nastrojena i puna ljubavi. 

Od takve majke nikad ne znate šta da očekujete i zbog toga dječija psiha pari od najranijih dana. 5. Majka koja je zapravo dijete. Obično najviše pati najstarije dijete koje preuzima starateljstvo nad mlađima, ali i nad majkom. Takve majke iskreno vole svoje ćerke, ali ne mogu da utiču na sebe i osjećaj nemoći koji imaju.

Pokreće Blogger.