Ne mjenjajte druge, mjenjate sebe - Postavio sam 1 jedno pitanje ženi i spasio naš brak

Nedavno sam razgovarao sa svojom najstarijom ćerkom. Zove se Džena. Bila je iskrena prema meni i rekla mi je da se tokom djetinjstva najviše plašila da ćemo se njena majka i ja razvesti. 


Kada je napunila 12 godina i postala malo zrelija, dovoljno zrela da shvati neke stvari, zaključila je da je razvod jedna od najboljih stvari. Godinama smo, moja supruga Keri i ja, imali veoma žestoke svađe. Sad kada vratim film unazad nije mi jasno ni kako smo uopšte došli do vjenčanja jer smo se oduvijek raspravljali i žustro svađali. 

Naši karakteri nisu bili jedno za drugo, a godinama smo živjeli u braku. Nismo imali finansijskih problema, ali to nam nije olakšalo život. Stalno smo imali probleme. Između nas je vladala jedna konstantna napetost zbog koje smo se jako često svađali. 



Bilo je jako teško voditi zajednički život. Nekoliko puta došli smo na ivicu razvoda. Sjećam se jedne svađe preko telefona, tada sam shvatio da ne mogu više. Tu je za mene bio kraj. Osjećao sam se istovremeno bijesno, usamljeno i nemoćno. U tim trenucima sam se obratio Bogu. 

Nisam sigurna da se, ono što sam govorio u tim trenucima bijesa i ljutnje, može nazvati molitvom, ali u tom trenutku sam vjerovao da se molim. Stajao sam sam na stubištu u drugoj državi jer sam bio na putu i obraćao se Bogu. Suze od bijesa i nemoći su mi kvasile lice. 



Vrištao sam u prazno kako je naš brak greška i kako ne mogu više da izdržim. Ideja da se razvedem mi je bila mučna, ali ovakav brak je bio mučniji. Duboko u sebi sam znao da, iako je moja žena dobra osoba, mi se ne možemo slagati. Naši karakteri su nespojivi. 

Razmišljao sam zašto ne može da se promjeni. Plakao sam, lomio se satima, a onda sam u jednom trenutku osjetio prosvjetljenje iz očaja. Shvatio sam da se ona ne može promijeniti, ali ja sebe uvijek mogu da promijenim. Molio sam se da Bog promijeni mene. 

Kada sam se vratio kući, trudio sam se biti dobar prema Keri. Pomagao sam joj, trudio sam se da joj svaki dan bude lijep pored mene. Nakon dvije nedelje mojih pokušaja da joj uljepšam dan, Keri se rasplakala i rekla da i ona želi da bude dobra prema meni. 

Znali smo oboje koliko se volimo. Odlučili smo da se mijenjamo, svako za sebe. Odjednom su svađe prestale, odnos se popravio. Zid koji smo izgradili između nas se sam srušio. Sa mojom Keri sam 30 godina. I dalje je volim više od svega. 

I dalje želim samo nju. Zajedno smo se razvijali, mijenjali, učili i tako smo spasili svoj brak. Zato, ukoliko imate probleme u braku krenite od sebe. Mijenjajte sebe, a ne partnera i svako jutro upitajte vašeg supružnika kako mu možete uljepšati dan. Vidjećete kako će sve postati ljepše.

Pokreće Blogger.