Kako vas lažna podrška partnera može sputavati - "Oni to rade svjesno": Poučna priča djevojke

Podrška u partnerstvu je neminovna za dobro funkcionisanje. Tako kada se jedan od partnera nađe u situaciji da mu je potrebna podrška, ista ne bi trebala da izostane.


"Započela sam vezu sa svojim partnerom kada nisam bila zadovoljna svojim izgledom. Bilo je divno upoznati nekoga ko vas prihvati onakvi kakvi zaista jeste. Dobijete na samopoštovanju i potpuno nova energija i motivacija vas okruže. 

Na početku je moj bivši partner podržao me u ideji da radim na svom fizičkom izgledom. Rekao je: "Ako je to ono što zaista želiš, imaš moju podršku". Ali stvari se i nisu baš tako odvijale, podrška se na neki način manifestovala na drugačiji način. 



Kada sam planirala skuvati zdrav obrok, on bi predložio da jedemo vani. Pod izgovorim i načinom ubjeđenja "To je samo jedan obrok, neće te udebljati odmah". Međutim, svako ko je bio u sličnoj situaciji kao ja, svjestan je koliko i taj jeda obrok može da utiče na proces. 

Svađe koje su znale uslijediti jer ne želim da pojedem nešto nezdravo, zaista su bile žučne. Pitala sam se, ako imam njegovu podršku, zašto me onda osporava i koči moju želju za promjenom. Naravno, da je i meni bilo lakše poručiti jelo i sjesti na kauč nakon napornog dana, ali bila sam istrajna. 



Sve te bespotrebne rasprave su vremenom uticale na moju motivaciju i snagu volje i pokušaje da popravim svoj izgled. Međutim, kako su rezultati bili sve vidljiviji stvari među nama su bile na labavim nogama. Zapravo, shvatila sam da se njegova podrška zasnivala na površnosti, jer nije vjerovao da ću stvarno postići rezultate.

Naša veza se okončala, a ja sam se i dalje pitala. Čemu lažna podrška i da li se bivši partner samo plašio da kada se dovedem u red da ću privlačiti više pažnje? Onda dolazim do zaključka da zapravo on nije imao samopouzdanja u sebe". 

Primjer jedne priče, koja vas može navesti na razmišljanje. Koliko je zaparavo podrška u partnerstvu važna i kako je prepoznati? Sve u svemu, zasigurno bez iste zdrav odnos se čini dosta neuspješnim. Iskrena podrška ne bi trebala da se temelji na ubjeđivanju u suprotno, već u iskrenoj motivaciji. Možda se važnije zapitati, da li nam može dati neko podršku, ko prethodno nema vjeru i samopoštovanje?

Pokreće Blogger.