Srećna majka, srećno dijete - Kako emocionalno stanje majke utiče na dijete: Objašnjava A. Kurpatov

Koliko je jaka veza između majke i djeteta već je svima poznata stvar. Odnos koji predstavlja vječnu ljubav i povezanost. 


Jednostavno, nešto što je neuporedivo sa svim drugim osjećajima. Kaže se da još u majčinoj utrobi dijete osjeća sreću. Sve potrebe su tada zadovoljene, bez izuzetka. Onda se dešava trenutak dolaska bebe na svijet i prvog pravog kontakta. Od tada kreće druga dimenzija, sve ono što do sada nismo znali.

Majčino tijelo postaje utočište, sada i napolju. U prvoj godini života sve je izraženije. Majčino tijelo hrani, grije, oslobođa neprijatnosti povezanih sa fiziološkim procesima. Majčin glas predstavlja izvor mira i sigurnosti. 



Takođe, beba prepoznaje lice majke i kreće da joj se raduje kroz "gugutanje", čim se pojavi u vidnom polju. Javlja se povjerenje i sigurnost u majčine ruke. Zna se da će uz pomoć njih sve porebe biti zadovoljene. U dobu od sedam mjeseci, dešava se nešto neočekivano. 

Mentalni sklop djeteta dostiže takav nivo da razlikuje dva dijela- Majku i strance. Među pojavom stranaca može da bude i otac, baka, deda i bilo ko drugi. Čak i da ne urede ništa loše, plaše ga činjenicom da nisu majka. 



Brojna istraživanja su pokazala da bebina osjećanja sigurnosti i povjerenja direktno zavise od stanja i ponašanja majke i to najviše u periodu kraj prve godine života i početka druge. Ovdje se izdvajaju dvije stvari kao važne: 

Prva, kako se majka ponaša u odnosu na "strance" i kako se u tom trenutku ponaša sa svojim djetetom. U periodu od sedam do devet mjeseci dijete razlikuje emocije koje majka doživljava. Ako majka osjeti pozitivne emocije kada se pojave "stranci", onda se dijete brzo navikavala na njihovu prisutnost.

Međutim ako majka osjeti negativne emocije, tada dijete osjeća puno veći osjećaj anksioznosti. Npr. pretpostavimo da majka (baka) kritkuje svoju ćerku kako nešto ne radi dobro. Sama pojava majke (bake) na vratima, za mladu majku može da izazove osjećaj uznemirenosti, što se odmah direknto prenosi i na bebu. 

Važno je znati da dijete već tada upija i prisvaja bitne stvari. I da je period do prve godine jako važan. Greška je misliti da tada dijete još uvijek ništa ne razumije. Razumije, kroz predočena osjećanja. Važno je da majke budu srećne i ispunjene, tada će biti i dijete. Savjeti su u redu, ali osjećaj koji vi imate sa svojim djetetom treba da slijedite. Tako ćete stvoriti zdravo i srećno dijete. Zadovoljne vi, srećno dijete.

Pokreće Blogger.