Ne namećite svoje želje djetetu - 5 grešaka koje majke prave u odgoju muškog djeteta

Svaka majka za svoje dijete želi samo najbolje. Međutim, ponekad iz te želje nastupaju pogreške.


Pogriješiti je u redu, ali kada na vrijeme spoznate u čemu pretjerujete. U današnjem članku predočićemo vam mišljenje psihologa i navesti najčešćih pet grešaka koje majke prave kada se radi o vaspitavanju muškog djeteta. Evo o čemu se radi: 

1. Preuzimate ulogu oca- Česta greška koju majke prave jeste preuzimanje uloge i funkcija oca. Neke žene su naučile da sve drže pod kontrolom, do te mjere da sve muške obaveze i funkcije preuzimaju na sebe. Žene na taj način misle da će odgojiti sina u muškarca kakav treba da bude. 



Tu može da nastane greška i da se postigne suprotan rezultat. Dječak odrasta u momka koji će navići da se osloni na majku i da ona postiže sve za njega. Kako biste izbjegli ovakav scenario pokušajte da djetetu date određenu slobodu i vjerujete u njegove želje i izbore. 

2. Lišavate ga odgovornosti- Ne trebate ga lišavati od njegovih odgovornosti. Za ispravan razvoj djeteta potrebno je da zna za svoje obaveze i potrebe, ali i da shvati da neke stvari zavise od njegovih postupaka. 



Naravno, on treba da bude usklađen sa svojim godinama i aktivnostima, ali da se uči od malena. Jednako mu predočite obaveze van kuće, ali i u kući.  3. Kontrolišete hobije i interesovanja- Mnogi roditelji određuju dječije aktivnosti prema polu. Pa tako dječake upisuju na fudbal, a djevojčice na ples. 

Potrebno da pitate svoje dijete šta želi da radi i kako da provodi svoje slobodno vrijeme. Ne birajte vi umjeto njih.  4. Opsjednuta briga- Važno je da shvatite da djeca nisu vaše vlasništvo. Oni će biti samostalne ličnosti i na vama je da im u tome pomognete.

Zbog toga, previše opterećnosti od strane majke, može da stvori probleme. Potrebno je da usmjeravate dijete na pravi put i da uz vas usvaja prave vrijednosti. Ne namećite svoje želje djetetu, već u njima razvijte nezavisnot u izboru, u željama i djelima. 

5. Zahtjevanje ozbiljnosti i zabrana emocija- Mnoge majke muškog djeteta smatraju da ako dopuste da dječak plače i jasno pokaže šta osjeća "neće postati pravi muškarac". Takođe, fraze poput "Muškarci nikada ne plaču" su pogrešne. Ne savjetujte tako vaše muško dijete. 

Takva strategija može da dovede to toga da neće znati iskazati svoje emocije, skupljaće negativne stvari u sebi i samo dovesti do narušene psihičke stabilnosti. Bez obzira na pol, potrebno je da učite dijete da bude otvoreno u odnosu sa vama, i da jasno pokazuje kako se osjeća.

Pokreće Blogger.