Filozofija života: Polazna tačka svakog velikog uspjeha i ostvarenja želja jeste vaša mašta

Pozitivna mašta i vjera u istu itekako može da donese samopouzdanje, zatim sposobnost i uspjeh.


Ostvaren uspjeh je svakako odlika vaše vjere u sebe. Pisac Dzordz Bernard Šo nam napominje važnost mašte u ostvarivanju naših želja: "Mašta je početak stvaranja. Zamišljati šta želiš, onda želiš ono što zamisliš, i na kraju stvaraš ono što želis". 

Zapravo, potrebno je da imamo maštu da nešto zamislimo, a kada to nešto zamislimo mi težimo ka ostvarivanju toga. Naravno, pored mašte je neophodna vjera da ćemo mi to nešto ostvariti. Dalje, poznati psiholog i filozof Vilijam Dzejms kaže: 



"Vjerujte da je život vrijedan življenja i kroz vašu vjeru on će zaista postati stvarnost". Mašta i sposobnost stvaranja su dio naše duše. Ali, važno je obratiti pažnju na to da je um taj koji je u stanju da izobliči protok kreativnosti i mašte duše i da stvara i projektuje određene misli i radnje koje nam baš i ne služe. 

Brojne današanje projekcije filmova, serija, knjiga, različitih sadržaja mogu potencijalno da utiču na naše razmišljanje i djelovanje. Ali, naravno stvar je izbora sadržaja koji želite da slijedite. Ono što je važno da spoznate jeste da pozitivna mašta može vam služiti kao efikasno sredtsvo na putu samorazvoja i ostvarivanju vaših želja. 



Uz pomoć mašte možemo da zamišljamo i projektujemo onakav ishod kakav bismo željeli da imamo pri ralizaciji naših želja i planova. Autor Ričard Bah kaže: "Ako malo vježbate da živite kao izmišljeni lik, shvatićete da su izmišljeni likovi ponekad stvarniji od ljudi koji imaju tijelo i srce koje kuca".

Iskoristite svoju maštu, zamislite kakvi želite biti, šta želite ispraviti. Zamislite vaše želje i ishode istih. Dajte sebi mogućnost pozitivnog vibriranja. Tako ćete stvoriti pozitivnu energiju, zatim samopouzadanje. Ne zaboravite da sa samopouzdanjem dolazi sposobnost, a sa sposobnošću uspjeh.

Pokreće Blogger.