Praštajući, se uzdižete iznad onih koji vas vrijeđaju: 3 razloga da odaberete oprost umjesto osvete

Koliko je zapravo teško nekome nešto oprostiti? Da li ste jedna od osoba koje lako opraštaju i daju po nekoliko šansi, ili za vas oprost ne postoji? 


Prvo, šta zapravo znači oprost?! Ako gledamo po vjerskim parametrima, oprostiti bi značilo više se nikad ne vratiti na tu stvar koju smo oprostili i zamjeriti onome koji nam je istu učinio. Poznati indijski filozof Mahatma Gandi, bio je u pravu kada je rekao: "Sposobnost praštanja je svojstvo jakih, Slabi ne preštaju".

Kada govorimo o oprostu, na šta najčešće mislimo. Moramo biti svjesni da nije isto oprostiti grešku, glupost i izadaju. Zapravo, neuporedivo je. Biti spreman da se oprosti izdaja i više nikada se ne vratiti na istu, zapravo je prava hrabrost i disciplina. 



Franc Šubert, austrijski kompozitor, na ovu temu rekao je: "Ako želiš da se radujes na trenutak, osveti se, ako želiš da se raduješ cijelog života, oprosti". Ovdje je jasno šta je Šubert želio poručiti. Poznato je da osveta ne može izliječiti slomljeno srce, već samo produbiti rane. 

Nesposobnost i nespremnost da oprostimo znaju da nam donesu veliki pritisak, doslovno i u fizičkom i psihičkom smislu. Oprost je kao i većina toga u životu individualna stvar i stvar ličnog izbora. Možda bi najbolje bilo da pokušamo oprostiti i sebi i drugima, ali da to ne znači nužno i nastavak odnosa. 



Dati oproštaj, ali dalje svako svojim putem, ako već tu ne pronalazimo prostora za dalje. Vraćati se stalno na jedno isto, ne bi značilo da smo to oprostili i prevazišli. Ukoliko možete oprostiti nešto i nastaviti dalje sa tom osobom, to je takođe ispravno, ako to vas i dalje čini srećnim. Jednostavno sami birate svoj put. Završićemo riječima doktorke Vilme Lupe: "Oproštaj koji dolazi iz srca pretvara nesrećnu prošlost u srećnu budućnost".

Pokreće Blogger.