Vaša djeca vam nisu ništa dužna - 3 načina kako roditelji svoju odraslu djecu odguruju od sebe

Svaki roditelj želi imati dobar odnos sa svojom djecom, ali kako djeca odrastaju stvari ne budu onakve kakve su zamišljali da će biti. 


Djeca kako odrastaju ne žele više slijepo slušati svoje roditelje, već žele živjeti svoj život i ne žele da im se bilo ko miješa u njega. Tada roditelji rade neke stvari kojima odguruju svoju odraslu djecu od sebe, a da toga često nisu ni svjesni. 

1. Prva stvar je da roditelji imaju prevelika očekivanja od svoje djece. Prvo zahtjevaju od njih da završe školu, kasnije da se udaju i žene pa da im rađaju unuke. Često roditelji ne shvataju da ovakvim zahtjevima odguruju djecu od sebe. Djetetu postaje neugodno razgovarati sa roditeljima o ovoj temi pa radije izbjegavaju komunikaciju na sve načine. Nema potrebe da pritišćete svoju djecu i forsirate neke stvari. Kada djeca osjete potrebu oni će razgovarati sa vama o tome i tražiti vaš savjet. 

2. Druga stvar je stalno nametanje sebe. Čestim porukama i pozivima možete dosaditi svakome ne samo svojoj djeci. Imam jednu prijateljicu koju majka zove i po desetak puta u toku dana i šalje joj bezbroj poruka. Često ignoriše njene pozive jer je njena majka uglavnom zove bez nekog posebnog razloga.Ponekad je nazove samo da joj kaže o čemu je pričala danas na kafi sa komšinicom. Mnogi roditelji dosađuju svojoj djeci sa svakodnevnim pozivima zbog čega djeca često ignorišu svoje roditelje. 3. Treća stvar su nenajavljene posjete. Roditelji moraju imati na umu da njihova djeca imaju svoje živote, da imaju svoje porodice i da im je potreban njihov mir. 

Kada im dođete nenajavljeno, posebno ako planirate ostati nekoliko dana vi poremetite njihove planove i poremetite im obaveze. Vaša djeca imaju svoj posao, obaveze i uglavnom imaju sve unaprijed isplanirano. Ako želite provoditi vrijeme sa svojom djecom ne morate to raditi na silu. Dijete treba da ima želju da provodi vrijeme sa vama, a ne da ga prisiljavate na to.

Pokreće Blogger.