Pravilo za sve majke: Objasnite djeci da ništa ne trpe, ako nije ugodno treba se okrenuti i otići

Prije neki dan u našem komšiluku se odigrala prava drama. Kćerka je pokušala majci na vrata u pola noći nakon što se posvađala sa svojim muže jer nije imala gdje drugo da ode. 


Majka nažalost, nije željela da primi svoju kćerku kod sebe, rekla joj je da je ona odrasla osoba i da treba sama da rješava svoje probleme sa muže. Rekla je svojoj kćerki kako ju je upozorila prije vjenčanja da on nije muškarac za nju, ali je nije slušala pa sada neka živi sa njim kako zna. 

Ovakve scene sam prije viđala samo u filmovima i serijama i bilo mi je neshvatiljivo kako jedna majka može samo tako da odbije pomoći svojoj kćerki. Smatram da je to jako pogrešno i da svaki roditelj treba da pomogne svom djetetu kada dijete dođe da traži pomoć. 



Malo koji roditelj uči svoju svoje dijete da živi i ponaša se onako kako želi i da ako im se nešto ne sviđa, mogu da odu u svakom trenutku. Djeca se pogrešno uče da treba da trpe, da budu strpljiva, da se za sreću trebaju boriti, a ljubav zaslužiti. 

Ne ljubav se ne treba zaslužiti, ako te neko voli voli te zbog tebe. Djeci treba objasniti da ništa ne treba da trpe. Ako se osjećaju neugodno treba da se okrenu i odu. Ako to ne naučimo svoju djecu onda će završiti kao žena iz priče sa početka. 



Kada sam imala sedam godina prvi put sam bila pozvana da prespavam kod svoje prijateljice. Majka me dovela do nje i rekla mi da ukoliko se budem osjećala neprijatno iz bilo kog razloga, mogu da je pozovem u bilo koje doba noći i ona će doći po mene. 

Čak i ako je previše kasno i ako spava, ona će ustati iz kreveta i doći po mene. Nekoliko godina kasnije bila sam na jednoj rođendanskoj zabavi kod jedne prijateljice i plan je bio da svi spavamo kod nje. U jednom trenutku par djevojaka je počelo da me zadirkuje i ja sam počela da se osjećam neugodno i neprijatno. 

Pozvala sam svoju majku i ona se u roku od 15 minuta pojavila na vratima u pidžami i kaputu. Majka moje prijateljice je počela da se izvinjava i govorila je kako će kritikovati druge djevojke što su se loše ponašale prema meni, a na to joj je moja majka odgovorila.

"Nema potrebe da se izvinjavate. Želim da moja kćerka zna da uvijek može računati na mene u svako doba noći. Želim da nauči da uvijek može otići kada se osjeća neprijatno i neugodno, a ja ću biti tu za nju u svakom trenutku." 

Te riječi svoje majke nikada neću zaboraviti i želim i sama isto to naučiti svoju djecu, a smatram da bi svaki roditelj to trebao. Djeci je potrebno da uvijek znaju da imaju našu podršku bez obzira koliko godina imaju.

Pokreće Blogger.