Prestanite sanjati o onome što nemate i cijenite ono što imate - Šopenhauerova pravila za sreću

Arthur Schopenhauer je svjetski poznat filozof čije misli nikoga nisu ostavile ravnodušnim. 


Iako su ga smatrali za jako pesimističnu osobu Arthur Schopenhauer je napisao niz pravila koja nam mogu pomoći da nađemo svoju sreću. Iako je preminuo davne 1860. godine, njegove misli i dan danas nadahnjuju mnoge. 

Iako je lista njegovih pravila za sreću mnogo duža, mi smo za vas izdvojili samo neka od njih. 1. Ako se ne poredite sa drugima nećete im ni zavidjeti; Ako stalno gledate ko je bolji od vas i ko ima više od vas, vremenom počinjete zavidjeti tim ljudima. 



Zavist je jako negativna emocija koja šteti našoj sreći. Kada se upoređujete sa drugima tada sumnjate u sebe i svoje sposobnosti. 2. Vjerujte svom srcu; Svako od nas je osoba za sebe i svi smo različiti, ali jedna stvar koju bi svako trebao naučiti je da vjeruje svom srcu. 

Da biste to mogli prvo morate upoznati sebe i biti ono što jeste. 3. Ne zamarajte se svojim neuspjesima; Morate prihvatiti svoje neusjehe i učiti iz njih. Nemojte sve shvatati previše lično. 4. Budite nezavisni; Jako je važno da naučite da se možete oslanjati samo na sebe i ni na koga drugog. 



Ako to ne naučite samo ćete rizikovati da budete razočarani i povrijeđeni. Nemojte dozvoliti da drugi utiču na vaše odluke, vaše mišljenje i vaše raspoloženje. 5. Riješite se prevelikih očekivanja; Naučite kako da kontrolišete ne samo svoje želje već i svoja očekivanja. 

Trudite se da budete realni i smanjite svoja očekivanja. 6. Živite u sadašnjosti; Ne trošite svoje vrijeme na sanjarenje i maštanje o budućnosti. Isto tako nemojte ostati zaglavljeni u prošlosti. Živite u sadašnjosti i uživajte u svakom trenutku koji imate sada. 

7. Cijenite ono što imate; Prestanite sanjariti o stvarima koje nemate i počnite više cijeniti ono što imate. Kada tragamo za nečim većim ne vidimo ono šta imama iako nam je pred nosem. Posvetite se svojim najmilijima jer u tome leži prava sreća. materijalne stvari vas neće usrećiti već dragi ljudi.

Pokreće Blogger.