"Ne želim da radim, biću domaćica": Psiholog objašnjava zašto je takvo razmišljanje loše za ženu

Praktični psiholog Elena Vorobyova ističe kako veliki broj žena ne želi da radi već žele da se posvete djeci, kući i svome voljenom mužu. 


Iako je ova opcija često ekonomski opravdana, ona ima brojne nedostatke. Mnoge žene ne žele da rade jer im posao često ne donosi radost i zadovoljstvo već im oduzima snagu i vrijeme. One bi više voljele da se posvete svojoj porodici i domaćinstvu jer bi tako imale više vremena za sebe. 

Ponekad se desi da posao koji žena radi nije dobro plaćen, oduzima joj vrijeme, a pored toga i dalje je čekaju sve kućne obaveze. Ako muškarac zarađuje dovoljno da može uzdržavati porodicu, obično se slaže sa idejom da žena ne radi i da se posveti porodici i kući. 



Ovaj način života može biti zadovoljavajući ako su svi zadovoljni sa njme, ali može nositi i neke loše posljedice po ženu. Prema mišljenju psihologa Elene Vorobyove ovakav način razmišljanja nije dobar za ženu iz 3 razloga. 1. Finansijski je zavisna od muža; Žena koja ne radi nema nikakav izvor prihoda i u potpunosti zavisi od svog muža u finansijskom smislu. 

Tada žena neće moći sebi kupiti neku sitnicu koja joj se sviđa i uvijek će moratit tražiti novac od svog muža za sve. U ovakvim situacijama muškarci su u mnogo povoljnijoj situaciji nego žene pa mogu manipulisatisa svojim ženama tako što im neće dati novac za nešto šta im treba. 



2. Nemogućnost da prehrani sebe i porodicu; U slučaju da dođe do iznenadnog razvoda braka, žena koja nije radila nema novca i nema ušteđevinu koja bi joj u ovoj situaciji svakako dobro došla. Nije rijedak slučaj da žena ostane sama sa djecom i da nije u stanju da prehrani ni njih ni sebe. 

Ženi koja je dugi niz godina bila domaćice neće biti lako pronaći posao jer nema nikakvo iskustvo, a svi mi dobro znamo koliko je iskustvo važno kada tražimo posao. 3. Ne žive svoj život; Pojedine žene napuštaju školovanje ili karijeru u kojoj su bile uspješne da bi se posvetile porodici i kući. 

Iako im se u tom trenutku to činilo kao dobra odluka, vremenom mogu zažaliti zbog te odluke. Osjećaju se prazno i besmisleno. Često imaju osjećaj da su zarobljene u nečijem tuđem životu te da ne žive život kakav bi trebale živjeti.

Često se kod ovih žena javlja osjećaj usamljenosti i izolacije od života posebno kada djeca odrastu i svako krene svojim putem. Muž ima posao, ima izgrađen društveni krug i prijatelje, a ona ostaje sama sa sobom do samog kraja.

Pokreće Blogger.