Disciplina je važna kao ljubav i pažnja: 16 savjeta za mame dječaka - Odgojite pravog muškarca

Svaka majka najbolje poznaje svoje dijete i zna šta je za njega najbolje te ima neke svoje metode za koje smatra da su ispravne za odgoj djeteta. 


Ono što je jako važno i na šta bi svaka majka trebala obratiti pažnju je količina strogosti, discipline i pažnje. Disciplinu i ljubav je važno kombinovati pravilno. Dijete treba da osjeti iskren kontakt sa svojom majkom, da zna da će mu majka uvijek pomoći i da će razumjeti njegova osjećanja. 

Biti majka nije lako, ali je najljepši posao na svijetu. U nastavku smo za vas izdvojili nekoliko savjeta za majke dječaka koji bi im mogli pomoći da odgoje pravog muškarca. 1. Dječak treba uvijek da se kreće, da trči, da se penje, skače. 



Treba da istražuje svijet samostalno. Zato ne treba dizati preveliku frku ako dječak padne, isprlja se ili pocijepa odjeću. 2. Dječaku je potrebno da nađe način da oslobodi energiju zato je jako važno da se dijete što prije počne baviti nekim sportom. 

Tako će sav višak svoje energije usmjeriti na važne stvari. 3. Naučite svog dječaka da pomaže drugima, ali ga nemojte prisiljavati na to. 4. Uvijek se trudite da odgovorite na sva njegova pitanja jer su dječaci jako radoznali. 



Zapamtite da ste mu vi u prvim godinama života najvažniji izvor informacija. 5. Morate razviti zanimanje za njegova interesovanja. Ako vaš sin voli fudbal moraćete naučiti bar malo toga o fudbalu. Morate pokazati djetetu da vas zanimaju stvari koje radi i sudjelovati u njegovom životu. 

6. Posvetite mu svoje vrijeme i razgovarajte sa njim. 7. Radujte se njegovim uspjesima, čak i onim najmanjima. Vaša podrška mu je jako važna i ona će mu biti podsticaj za veće uspjehe. 8. Naučite svog dječaka da bude nezavisan jer će mu to biti od velike koristi kasnije u životu. 

9. Naučite svog dječaka da čita i čitajte mu što češće. Čitanje je jako važno i korisno za razvoj djece. 10. Dječaku je potreban neko ko će mu biti autoritet i neko čiji će primjer on slijediti. 11. Jako je važno da svog dječaka naučite lijepim manirima. 

Naučite ga da kaže "Hvala" i "Molim". Naučite ga da poštuje starije, da vas ne prekida dok razgovarate, da ne baca smeće i slično. 12. Naučite svog dječaka da pokazivanje emocija nije znak slabosti niti je sramota pokazati emocije. 

13. Jako je važno da otac nauči dječaka nekim važnim stvarima i pravim životnim vrijednostima. Otac takođe treba naučiti dječaka kako da se ponaša prema ženama. 14. Naučite svog dječaka da nije sramora sa vremena na vrijeme pomaziti se sa roditeljima. 

15. Naučite svog sina da ne potiskuje svoja osjećanja. Iako nam se ne čini tako, dječaci su ponekad osjetljiviji od djevojčica. 16. Svaki dječak od malih nogu ima razvijenu želju za takmičenjem, ali je jako važno naučiti dijete kako da prihvati gubitak i neuspjeh.

Pokreće Blogger.