Dajte djetetu slobodu ne držite ga pod staklenim zvonom - 10 problema modernog roditeljstva

Svakom roditelju je sreća njegovog djeteta najvažnija i svaki roditelj želi da njegovo dijete ima srećno i bezbrižno djetinjstvo. 


Međutim, mnogi roditelji toliko brinu o svojoj djeci da im prosto ne dozvoljavaju da padnu, udare se i isprljaju. Čuvaju svoju djecu pod staklenim zvonom te pokušavaju da ih zaštite od svih mogućih nevolja koji bi im se mogle desiti. 

Mnogi moderni roditelji svojoj djeci oduzimaju mogućnost kretanja umjesto da pripreme svoje dijete na pravi put te čine 10 grešaka. 1. Obožavaju svoju djecu; Svaki roditelj treba da voli svoje dijete i u tome nema ništa loše. 



Naša djeca danas žive u mnogo boljim uslovima neko što smo mi živjeli i imaju mnogo više nego što smo mi imali. Roditelji danas svojoj djeci ispunjavaju svaki mogući hir jer žele da njihova djeca imaju sve ono što oni nisu imali kada su bili djeca. 

Problem nastaje kada djeca počnu misliti da se cijeli svijet vrti oko njih i da su samo njihove želje važne. Djecu treba voljeti, ali im ne treba ispunjavati svaki hir inače će odrasti u sebične ljude. 2. Misle da su njihova djeca savršena; Roditelji često nisu spremni prihvatiti negativne kritike na račun njihovog djeteta. 



Ako vam učitelj ili nastavnik kaže da se vaše dijete ponaša loše, nemojte se ljutiti na nastavnika već preispitajte ponašanje vašeg djeteta. 3. Posvećuju cijeli svoj život djeci; Svaki roditelj je ponosan na svoje dijete kada postigne neki uspjeh, ali u svemu treba imati mjeru. 

Roditelji se prije svega trebaju fokusirati na svoje uspjehe, a ne samo na uspjehe svoje djece. Djeci je potreban uzor zato budite im dobar uzor na koga se mogu ugledati. 4. Donose odluke umjesto djece; Kada roditelj konstantno donosi odluke umjesto svoje djece dijete ne zna samostalno razmišljati i ne može ni najmanju odluku donijeti samostalno. 

Dozvolite svom djetetu da samostalno odlučuje. 5. Želite biti bolji od ostalih roditelja; Mnogi roditelji se često međusobno takmiče ko je bolji roditelj, ko je više postigao u životu i slično. Tako djeci daju samo loš primjer i djeca počinju gledati na život kao na takmičenje. 

Djecu treba naučiti da in ne definišu njihove pobjede i uspjesi već njihov karakter. 6. Uskraćujete djetetu djetinjstvo; Što vaše dijete ima srećnije djetinjstvo ono će odrasti u srećniju osobu. Pustite dijete da se slobodno igra, da padne i da se uprlja i nemojte ga zatrpavati vanškolskim aktivnostima. 

7. Želite da dijete bude uspješno; Već od najranijih dana roditelji počinju maštati kakvo će njihovo dijete biti i šta bi sve moglo postići u životu. Mnogi roditelji žele da njihova djeca ispune neke njihove neispunjene ambicije i snove. 

Nemojte prisiljavati svoje dijete da postane ono što vi želite da bude i dozvolite mu da samo bira šta želi biti u životu. 8. Zaboravljate da djela govore više od riječi; Roditelji često zaboravljaju da djeca slijede njihov primjer i da će se ponašati onako kako se oni ponašaju. 

Ako želite da se vaše dijete lijepo ponaša i bude ljubazno prema drugima, i sami se morate tako ponašati. 9. Sude druge roditelje po njihovoj djeci; Nikada ne biste trebali osuđivati druge roditelje i način na koji oni brinu o svojoj djeci. 

Svaki rodite vaspitava svoje dijete onako kako smatra da je ispravno. Možda će neki drugi roditelj za vas reći da niste dobro vaspitali svoje dijete, zato nemojte nikoga osuđivati. 10. Podcjenjuju djetetov karakter; Svako dijete ima svoj karakter i unutrašnji kompas koji ga vodi i to nikako ne smijemo zaboraviti niti podcjenjivati. 

Svakom djetetu je potreban drugačiji pristup, a jedini način da naučite svoje dijete da očvrsne i izgradi jak karakter je da mu date više slobode. Nemojte dozvoliti da vaša ljubav postane zatvor za dijete.

Pokreće Blogger.