Ako te neko povrijedi ne sveti se, karma će učiniti svoje - Životni principi koje je dobro znati

Teški životni trenuci nas uče važne životne lekcije. Često nismo u stanju razumjeti druge ljude i naučiti nešto dok se sami ne nađemo u takvoj situaciji kao oni. 


Ponekad nam je potrebno da nam se desi neka loša stvar da bismo mogli naučiti nešto dobro. Postoje mnogi životni principi koje bi bilo dobro znati i koji bi nam mogli biti od velike koriti. Mi smo danas za vas izdvojili tri za koja mislimo da su posebno važna i da bi vam mogli biti od koristi. 

1. Ako te neko povrijedi ne sveti se, karma će učiniti svoje; Kada nas neko povrijedi ili uvrijedi, prva stvar koju osjetimo je ljutnja i bijes. Da biste mogli razumjeti kako se zaista osjećate morate biti u stanju sagledati i svoje ostale emocije. 



To nam na početku može biti teško, ali moramo biti strpljivi. Zapamtite da su ljutnja i bijes poput oluje, pojave se iznenada i brzo, ali isto tako i prođu. Slušaj te ih, ali ne dozvolite da upravljaju sa vama. Kada se oluje bijesa i ljutnje smiri moći ćete jasnije vidjeti vidjeti cijelu situaciju i osjetićete olakšanje.

Morate slušati svoja osjećanja, ali nikako ne smijete razmišljati o osveti. Budite smireni i strpljivi i karma će učiniti svoje. 2. Razmislite o tome koliko je teško promijeniti sebe i shvatićete koliko j teško promijeniti druge; Nemojte razmišljati o tome da promijenite ljude pored kojih se ne osjećate ugodno.



Zapamtite da ne možete nikoga natjerati da se promijeni i da ste vi jedina osoba koju možete mijenjati. Nikada nemojte prisliljavati osobu da se mijenja, samo ona samo može u sebi probuditi želju za promjenom. Pustite druge ljude da sami mijenjaju sebe. 

Ako vam već ta osoba iz nekog razloga ne odgovara i osjećate se neugodno pored nje, prestanite komunicirati sa tom osobom. Na taj način ćete osloboditi i sebe i tu osobu. Okružite se osobama pored kojih se osjećate dobro i sa kojima možete otvoreno komunicirate i izbacite iz svog života negativne ljude koji vas samo sputavaju. 

3. Kada vas neko kritikuje, on u stvari kritikuje sebe; Ona osoba koja najviše govori o moralu, često ga uopšte ne posjeduje. Oni koji osuđuju druge, osuđuju ih jer i sami posjeduju iste osobine. Kada neko govori loše o vama to ne znači da sa vama nešto nije u redu, možda nešto nije u redu sa osobom koja loše priča o vama. 

Jake osobe su svjesne svojih slabosti i ne skrivaju ih, dok slabi ljudi pokušavaju sakriti svoje slabosti tako što će naglašavati tuđe. Jake osobe osobe će pomoći slabima da se izbore sa svojim nesigurnostima, dok će slabe osobe koristiti nesigurnost drugih kako bi izgledali bolji. 

Ako se u vama javi želja da kritikujete druge, to je znak da treba da poradite na sebi. Na osude i kritike morate mudro odgovoriti i ne smijete odgovarati kritikom. Zapamtite da samo čista voda može oprati prljavštinu.

Pokreće Blogger.