Simbol su ljepote i plodnosti - Kako gajiti nježnu kraljicu među cvjetovima

S obzirom da ovaj cvijet simbolizuje ljubav, nevinost i plodnost, često se koristi za pravljenje buketa, posebno za vjenčanja.


Elegantne i raskošne kale su savršeno cvijeće za vazu, a pored ruža su najbolji izbor kao poklon ako niste sigurni koje drugo cvijeće da izaberete. Vjeruje se da su kale nastale zahvaljujući Heri grčkoj boginji ljubavi, braka i rađanja. 

Njen muž Zevs je dobio sina sa smrtnicom i u želji da njegov sin Herkul dobije božanske moći, donio ga je Heri da ga nahrani. Hera je odgurnula malog Herkula, a njeno mlijeko se rasulo po nebu i stvorilo Mliječni put, a iz kapi koje su pale izrasle su bijele kale. 



Postoji više vrsta kala, od onih visokih koje se koriste za cvjetne aranžmane do onih niskih koje se mogu gajiti u saksijama. Jako su pogodne za uzgoj kako u bašti tako i u zatvorenom prostoru. U kućnim uslovima važno je obezbjediti joj dovoljno svjetlosti, ali ne smije biti izložena direktnom suncu. 

Tokom ljetnjih dana potrebno ih je zalijevati toplom vodom koja je malo odstojala jer im je toplota potrebna za cvjetanje, a svake dvije sedmice se trebaju prihranjivati. Kada se period cvjetanja završi biljku treba prestati zalijevati jer dolazi period u kome će mirovati.




Jako je važno obezbjediti joj dovoljno vlažnosti i svjetlosti. Izbjegavajte sjenovita mjesta jer ćete u tom slučaju dobiti bujno zeleno lišće ali ne i cvjetove. Iako kale mogu cvjetati u saksijama, preporučuje se da ih ipak nakon 2-3 godine presadite u vrt. 

Kale se razmnožavaju veoma lako odvajanjem mladih gomolja ili se gomolj jednostavno presječe. Tada je potrebno tretirati ga nekim fungicidom ili prašinom drvenog uglja. Gomolje je važno ostaviti da se osuše prije nego što se posade. 

Pokreće Blogger.