Samo prava ljubav nas može navesti da se promijenimo - Glavni znak istinske ljubavi prema Oshu

Osho je bio indijski bogočovjek, mistik i osnivač pokret Rejneesh. U jednom od svojih govora ispričao je priču kako se u svojoj mladosti sprijateljio sa čovjekom koji je bio lopov. 


To je bilo jedno zaista iskreno prijateljstvo. Kada su njegovi učitelji i bliski ljudi saznali za ovo prijateljstvo bili su jako zabrinuti za njega. Uplašili su se za njega jer su mislili da će ta osoba loše uticati na njega. 

Ta je osoba bila u zatvoru, bio je lopov i smatrali su da ništa dobro ne može proizići iz tog prijateljstva. Osho je na to odgovorio: "Ne pokušavam da promijenim ovu osobu, prihvatam ga takvog kakav jeste. Nisam rekao ni jednu riječ o njegovom načinu života. 



Što se mene tiče to je njegova stvar, ali on je dobar čovjek, pouzdan je i možete mu vjerovati." Niko nije vjerovao da je ovo prijateljstvo iskreno jer je ovaj čovjek bio lopov i smatrali su da mu se ne može vjerovati. Međutim, ovaj čovjek je postepeno prestao da krade i više nikada nije otišao u zatvor. 

Osho je svom prijatelju rekao."Sve je na tebi. Nemoj misliti da ću te osuđivati zato što kradeš jer po mom mišljenju ako ti ljubav ne može dati slobodu onda to nije ljubav. Ako želite mijenjati osobu koju volite to nije ljubav. 



Osobu treba voljeti i prihvatati onakvu kakva jeste. Ne trebaš se truditi mijenjati sebe zbog mene." Osho je svoju priču završio najvažnijim zaključkom. "Ljubav može postati alhemijski proces. Ako osobu voliš to je transformiše." 

Rijetko u životu možemo sresti ljude koji su sposobni za takav odnos jednog prema drugom i malo nas generalno zna kako se istinski voli. Često se trudimo promijeniti jedno druge. Osuđujemo, tražimo mane i nedostatke, namećemo voljenoj osobi svoje mišljenje i svoje stavove. 

Ništa od toga nema veze sa ljubavlju. U vezi nam se ponekad može činiti da u našoj vezi ima prave ljubavi, ali se iza lijepih riječi često kriju sasvim drugačije stvari.

Pokreće Blogger.