Ne govorite djeci loše o njihovim očevima - Nisu oni krivi za vaše loše izbore: Psiholog objašnjava

"Od kako je njen otac otišao, njihov život više nikada nije bio isti, to se posebno osjetilo za praznike.


Dok je trčala ulicom sa drugom djecom krišom je gledala kroz prozore drugih kuća i krila suze jer njena porodica ni ovaj Božić neće dočekati zajedno. Nije željela poklone i igračke, sve što je željela je da mama i tata ponovo budu zajedno. 

Potajno je zavidjela svojim prijateljima koji su dočekali ovaj radosni praznik sa svojim roditeljima. Znala je da se tu ništa ne može promjeniti. Dobila je svoje poklone i sa ugašenom nadom i suzama u očima zagrlila majku i otišla u krevet. 



Bez obzira na svu bol koju je njen otac nanio njenoj maci i njoj, njena majka nikada nije loše govorila o njenom oci, iako je zaslužio. Znala je da će njena kćerka odrasti i sama shvatiti istinu. Znala je da ona sama treba da odlući da li da mu oprosti za nanesenu bol ili ne. Djevojčica je naučila da živi bez oca, odrasla i oprostila mu."

Sa situacijom iz priče sa kojom sam započeo ovaj članak se suočavaju brojne porodice. Majka ove djevojčice je sigurno imala jako težak život sa njenim ocem, ali ga je pustila da ode iako je znala da će to biti teško i bolno iskustvo za nju i njenu kćerku. 



Uprkos svim ružnim stvarima koje je doživjela, ova majka nije željela svojoj kćerki govoriti loše o njenom ocu. Bila je svjesna da bi time samo naštetila svojoj kćerki i njeno malo nevino srce napunila ogorčenjem i mržnjom. Ona je umjesto toga odlučila da se posveti poslu i svojoj kćerki. 

Mnoge majke prolaze kroz ovakve ili slične situacije. Neke žene postupaju kao žena iz priče, dok druge povrijeđene i ogorčene pričaju svojoj djeci loše stvari o njihovom ocu smatrajući da je to ispravno i da djeca trebaju znati istinu. 

Mnoge žene ne vide činjenice i zaslijepljene su ljutnjom i ogorčenošću zbog toga samo djeci stvaraju više bola. Kada govorite djeci loše o njihovom ocu vi sijete loša osjećanja u njihovo srce i ne poštujete ga kao osobu. Vaše dijete nije krivo za muškarca kojeg ste izabrali sebi za muža. 

Kada govorite loše o njemu, tada govorite loše o sebi i svojim izborima. Možete biti ljuti i možete željeti da vaše dijete zna istinu, ali ne mora to saznati iz vaših usta. Pustite ga da odraste i sam sazna istinu. Tada će lakše shvatiti neke stvari. 

Djeca su svjesna svega što se dešava u kući, iako mi toga često nismo svjesni. Zato nemojte žuriti i čekajte da vas vaše dijete jednog dana samo upita zašto je njegov otac otišao. Tada mu recite, ali trudite se da budete što iskreniji i da ne pokazujete mržnju. 

Ako vaše dijete poželi da se suoči sa ocem nemojte ga sprječavati, ali ga savjetujte da bude smiren i da to uradi hladne glave. On treba da sazna istinu, ali bez mržnje i lošeg ponašanja. Tako će vaše dijete cijeniti što mu niste rekli ništa loše o njegovom ocu, već što je samo saznalo kad je bilo spremno. 

Morate uvijek voditi računa o mentalnom blagostanju vašeg djeteta i misliti o njegovoj budućnosti i kvalitetu život koji će imati. Budite dobar primjer svojoj djeci. Budite jaki i pokažite im da, iako se njihov otac ponio loše, u vašem srcu nema mjesta mržnji i ogorčenosti

Pokreće Blogger.