Često lažu jer ne žele da ih drugi vide kao loše osobe - Prepoznati narcisa na vrijeme je ključno

Samo oni koji su bili u vezi sa narcisom znaju kako je biti u takvoj vezi i šta su sve takvi ljudi spremni uraditi nekome. 


Narcisi uglavnom brinu samo o sebi i nemaju ni mrvu empatije i suosjećanja prema drugima. Njima su njihova dobrobit i njihove sebične potrebe važnije od svega. Narcisoidne osobe često vide druge ljude kao objekte i koriste ih za ispunjavanje svojih potrebe. 

Iza njihovog šarma se često kriju mnoge manipulativne tehnike kojima iskorištavaju druge ljude i pomoću kojih postižu ono što žele. Narcisoidne osobe su često veoma arogantne u uvredljive. Bilo koji oblik napada oni shvataju lično te se lako razljute i izgube kontrolu. 



Narcisi će svoju žrtvu uvjeravati da je ona kriva za sve što se dešava i uvjeriti je da je loša osoba kako bi opravdali sebe. Narcisoidne osobe imaju stalnu potrebu za pažnjom i pohvalom. Sklone su laganju kako bi opravdali sebe i kako bi učinili da ih drugi vide kao dobre osobe. 

Laži često postaju njihova stvarnost pa i oni sami počinju da vjeruju u njih. Često žive u svom svijetu laži, ne žele da se mijenjaju i žude za divljenjem drugih. Narcisi su u stanju da se predstavljaju kao brižna, emotivna i harizmatična pa je teško odmah primjetiti njihovo pravo lice koje vješto kriju iza ove maske, a vide kakvi su zaista već bude prekasno. 



Tada ste već duboko zaglavili u vezu sa njima da je teško izaći iz te veze. Kada osoba odluči da progovori i izađe iz veze sa narcisoidnom osobom, narcis će nastaviti manipulisati do te mjere da će ih natjerati da povjeruju da su oni sami krivi za sve i da su previše emotivni. 

Sve to rade kako bi opravdali sebe i svoje ponašanje. Ovaj začarani krug može trajati godinama zato je jako važno što prije prepoznati narcisoidno ponašanja kako biste se što prije izvukli iz takve veze.

Pokreće Blogger.