"Želim se sprijateljiti sa svekrvom, ali ona me ignoriše - Šta da radim": Psiholog odgovara

"Imam 26 godina i u braku sam već dvije godine. Suprug i ja se jako lijepo slažemo, ali njegova majka me ne voli i uvijek pokušava da me predstavi u negativnom svijetlu. 


Moj muž je uvijek na mojoj strani, štiti me, ali nema baš najbolje odnose sa svojom majkom jer se ona prema njemu ponaša kao prema djetetu. Čuva sve njegove stvari čak i one koje je nosio dok je bio dijete, ništa ne baca. Kada smo morali živjeti kod nje dva mjeseca hvatala sam je nekoliko puta kako pretura po našim stvarima. 

Govorila mi je kako trebam kuhati, čisliti i slično. Više ne živimo kod nje, ali kada im odemo u posjetu i kada uđem u sobu svog muža sve je zapečaćeno trakom kako niko ništa ne bi dirao. Svugdje je stavila ceduljice sa natpisima gdje se šta nalazi jer "mi ništa ne znamo". 



Moja svekrva mi stalno govori kako nisam dobra domaćica, kako smo se previše brzo vjemnčali i da smo žurili u brak. Prije nego što smo se moj suprug i ja vjenčali nekoliko puta mije dala do znanja da joj ne odgovara što sam druge vjere. 

Mislim da je to najveći razlog zbog kojeg se tako ponaša prema meni iako sam ja prihvatila sve njihovo. Uvijek sam se trudila izgraditi lijep odnos sa njom. Pomagala sam joj po kući, kupovala poklone, odlazila u posjetu bez muža, pisala, čestitala praznike, ali ništa nije pomagalo. 



Kada bih je pitala zašto mi nije odgovorila na poruku rekla bi mi da je imala pametnijeg posla. Brinem se da bi mogao doći trenutak kada bi zbog našeg lošeg odnosa moj brak mogao zapasti u krizu. Još uvijek imam želju da izgradim sa njom, ako ne bliske, onda bar normalne odnose sa poštovanjem, a ne znam kako to da uradim." 

Pisiholog odgovara: "Iz vaše priče vidim da ste se jako trudili izgraditi dobar odnos sa svojom svekrvom, ali imajte na umu da nije sve samo do vas. Ako poštujete svoju svekrvu i mirno komunicirate sa njom, vi ste tada uradili sve što je bilo do vas. 

Na njoj je kako će ona komunicirati sa vama. Ona je prije svega odrasla žena i ima pravo živjeti kako želi. Vaš muž je u cijeloj ovoj situaciji napravio jednu jako važnu stvar, izabrao je vas. Njegov odnos sa njegovom majkom je njegova stvar i vi ne smijete da se miješate. 

Pustite njih da to riješe. Imajte na umu da vaša svekrva nije vaša majka, ona vam je stranac, baš kao što ste i vi njoj. Najmudrija stvar koju možete uraditi je fokusirati se na svoj brak i odnos sa suprugom koji mora biti pun razumijevanja i poštovanja. Na kraju, vaša porodica ste vi i vaš suprug, a vaši roditelji su porodica za sebe i nemojte im dozvoliti da utiču na vaš odnos sa suprugom."

Pokreće Blogger.