Perfekcionisti često sebi zadaju nemoguće ciljeve: Riješite se perfekcionizma pomoću 6 savjeta

Na prvi pogled perfekcionizam se može činiti kao pozitivna osobina, ali često može imati negativne posljedice. 


Ponekad nas perfekcionizam može samo usporiti jer se previše fokusiramo na neke manje važne stvari na koje samo gubimo svoje vrijeme. Stručnjaci ističi da su perfekcionisti osobe koje sebi namjerno postavljaju nemoguće ciljeve. Često je želja za savršenstvom tuđa, a ne naša ističu stručnjaci. 

Želimo nešto učiniti savršeno kako nas drugi ne bi osuđivali i kako bi se svidjeli drugima. Perfekcionisti su često zbunjeni vlastitim nedostacima i greškama. Često nisu sigurni u kvalitet posla koji obavljaju. Imaju strah od neispunjenja očekivanja i zavise od mišljenja drugih. 



Često se porede sa drugima i oštro reaguju na kritike. Kako se riješiti perfekcionizma? 1.Napravite plan; Za bilo koji posao koji trebate obaviti napravite jasan plan i držite ga se. Vrijeme koje vam preostane posvetite opuštanju i komunikaciji sa drugima. 

2. Uvedite više humora u svoj život; Pokušajte svoje greške pogledati kroz humor. To će vam pomoći da buidete optimističniji i da se riješite nepotrebnog perfekcionizma. 3. Kontrolišite svoje vrijeme; Pažljivo planirajte svoje vrijeme koje posvećujete nekom polsu i nemojte sebi dozvoliti da ga prekoračite. 



4. Ostanite fokusirani; Kada treba nešto da obavite fokusirajte se samo na to i nemojte dozvoliti da vam neke druge stvari odvraćaju pažnju. Perfekcionisti su često u stanju zbog nemogućnosti zadržavanja pažnje preskakati sa jednog posla na drugi. 5. Ne odbijajte podršku; Kada tražimo odobrenje drugih zanemarujemo vlastiti uspijeh. 

Jako je važno sagledati stvari iz drugog ugla, prihvatiti pohvale i pomoć kada nam se ponudi. 6. Budite opušteniji; Smanjite svoju listu stvarikoje morate napraviti savršeno. Prestanite kritikovati sebe i opustite se malo. Zapamtite niko nije savršen, pa ni vi.

Pokreće Blogger.