Opraštam ti jer te volim - Ali odlazim jer sebe volim više

Svaka osoba prije nego što izjavi svoju ljubav i osjećanja drugoj osobi treba svaki dan reći sebi da voli sebe i da zaslužuje biti srećna. 


Ponekad nije lako, ali je neophodno razdvojiti ove dvije vrste ljubavi, razdvojiti potrebe svakog od nas posebno i u paru. Ako ste se ikada našli u situaciji kada morate napustiti osobu koju volite jer vam veza sa njom zadaje više boli nego što vas čini srećnima, znate koliko je teško donijeti takvu odluku. 

Ako boli to nije ljubav. Ljubav bi trebala da bude lijepa, utješna i mudra. Samo osoba koja voli sebe je u stanju voljeti drugi osobu svom svojom dušom. Oni koji nemaju ljubavi prema sebi ne mogu lako uspostaviti zdrav i iskren odnos sa drugom osobom. 



Ljubav se gradi iz dana u dan, ali za to mora postojati spremnost obe strane. Oni koji nisu u stanju voljeti sebe žele da drugi zadovolje njihove nedostatke i emocionalne potrebe. Često, kada se zaljubimo u osobu koja ne zna voljeti sebe, vjerujemo da smo mi njihovi spasioci i da smo mi odgovor na sve njihove dosadašnje patnje. 

Međutim, dešava se da na kraju budemo emocionalno iscrpljeni do te mjere da zaboravljamo na sebe. Ako želimo nekome pružiti ljubav koju zaslužuje, moramo biti u u stanju voljeti sebe dovoljno. Zrela veza je odnos u kome dvije strane ne ucjenjuju jedna drugu, gdje ne postoji "tvoje" i "moje". 



U zreloj vezi možemo slobodno voljeti sebe jer ako volimo sebe nećemo prisiljavati druge da uguše naše strahove, da nadomjeste naše nedostatke i da budu naši spasioci. Baz obzira na razlog koji je doveo do vaše odluke da napustite voljenu osobu, trebali bismo biti u stanju oprostiti. 

To neće uvijek biti lako, možete se suočiti sa mnogo boli, ali to je možda jedini način na koji možemo završiti tu fazu našeg života. Ljubav prema sebi nam omogućava da djelujemo zrelo čak i u najkomplikovanijim situacijama. 

Često osobe koje imaju nisko samopoštovanje ostaju u toksičnoj vezi iz straha od samoće i iz straha da napuste osobu koju vole. Radije ostaju u takvoj vezi i onda kada ih ona ne čini srećnima. Nikako ne smijemo sebi dozvoliti da se nađemo u ovakvoj situaciji. 

Ljubav prema sebi nam daje hrabrost da se distanciramo od osobe pored koje znamo da za nas nema budućnosti. Daje nam hrabrost da napustimo vezu koja je neodrživa i koja nam zadaje više bola i suza nego radosti. Reći sebi da volite sebe i da zaslužujete biti srećni vas ne čini sebičnima, zapamtite to.

Pokreće Blogger.