Ne bacajte ljusku od oraha - 5 savjeta da zaštitite biljke i podstaknete njihov rast

Mnoge domaćice koje u svom domu drže cvijeće se suočavaju sa problemom plijesni koja se javlja na površini zemlje u saksijama cvijeća. 


Ovaj problem se veoma lako može riješiti postavljanjem odgovarajućeg materijala u saksiju u kojoj je posađena biljka. Osim što će lijepo izgledati, štitiće vašu biljku od štetočina i zadržavaće vlažnost. 1.Šljunak; Ako izaberete da svoje saksije ukrasite šljunkom, morate voditi računa da on bude čist bez nekih stranih tvari poput gline. 

Prije upotrebe šljunak dobro operite i osušite ga u pećnici. Položite kamenje na površinu tla, a sloj ne bi trebao biti deblji od 2cm. 2. Perilit; Perilit je jako koristan za biljke i često se koristi kao sredstvo za poboljšanje tla. Ako stavite perilit u saksiju vaša biljka će izgledati mnogo ljepše. 



Debljina sloja perilita ne smije prelaziti 2cm. Osim što lijepo izgleda, perilit će upiti višak vlage iz zemlje. 3. Ljuska oraha; Ljuske oraha možete koristitio za ukrašavanje svojih saksija, a takođe će i zaštititi vaše cvijeće od plijesni i truleži. 

 Ljuska oraha sadrži visok procenat joda koji je jako koristan za biljke. 4. Mahovina; Mahovina može biti jako korisna za vaše biljke. Osim što lijepo izgleda, uništva bakterije te sprječava razvoj plijesni. Takođe, mahovina sprječava isparavanje vlage iz zemlje i upija višak vlage. 



5. Ekspandirana glina; Ekspandiranu glini je dobro postavini ne samo na površinu zemlje u saksiji već i na njeno dno. Osim šti izgleda jako lijepo, ekspandirana glina će upiti višak vlage iz tla koju će postepeno prenijeti na biljku.

Pokreće Blogger.