Mali trikovi naših baka: Kako da vaše zavjese ponovo blistaju i izgledaju kao nove

Sigurno vam se nekad desilo da izvadite svoje zavjese iz veš mašine, a one su i dalje žute. 


Prašina stalno pada na zavjese, nakuplja se na njima i one vremenom požute. Zutilu su posebno podložne zavjese koje se nalaze u prostorijama u kojima se kuva i puši. Postoji nekoliko jednostavnih načina da izbjelite svoje zavjese i vratite im sjaj bez upotrebe jakih stedstava za izbjeljivanje koji ih mogu uništiti. 

Sjetite se samo da su naše baka uvijek imale besprjekorno bijele zavjese, a nisu imale moderna sredstva za njihovo pranje. U nastavku pročitajte neke korisne tikove koji bi vam mogli pomoći da vratite sjaj svojim zavjesama, a neke od njih su koristile i naše bake. 



1. Kuhinjska so; So nam osim u kuvanju može biti odličan saveznik u domaćinstvu. Prvo potopite zavjese u vodu u koju ste usuli prašak za veš zatim ih lagano istrljajte pa isperite čistom vodom. Nakon toga u vruću vodu ubacite nekoliko kašika kuhinjske soli i u njoj potopite zavjese i ostavite da odstoje oko 3 sata. Nakon toga ih isperite kao i obično i osušite. 

2. Prašak za pecivo; Prašak za pecivo odlično izbjeljuje žućkaste zavjese, a možete ga staviti zajedno sa praškom u veš mašinu. Ako su zavjese mnogo požutile potopite ih u 5-6 litara vode u koju ste dodali 5 vrećica praška za pecivo. Ostavite zavjese malo da odstoje zatim ih isperite.



Ako su vaše zavjese poprimile sivu boju potopite ih preko noći u 10 litara vode u koju ste dodali 3 kašike soli i 5 kesica praška za pecivo. 3. Tablete za čišćenje zubnih proteza; Ovo je jako jednostavno i učinkovito rješenje za požutjele zavjese. 

Potopite zavjese u vodu u koju ste dodali dvije tablete za čišćenje zubnih proteza i ostavite ih malo da odstoje. Nakon toga ih operite. 4. Izbjeljivanje aspirinom; Još jedan način da vratite sjaj svojim zavjesama je uz pomoć tableta aspirina. 

U bubanj veš mašine zajedno sa zavjesama ubacite tabletu aspirina, a u posudicu za prašak za veš uspite jednu kesicu praška za pecivo. Odaberite odgovarajući program i uključite mašinu.

Pokreće Blogger.