Zašto biste trebali staviti šolju riže u ormar - Trik koji koristi sve više modernih domaćica

Riža je jedna od omiljenih namirnica koju mnogi svakodnevno koriste u svojoj ishrani, ali riža može biti korisna i u nekim drugim situacijama. 


Neke kulture koriste rižu prilikom proslave vjenčanja, možemo je koristiti ako želimo spasiti telefon koji je upao u vodu ili napraviti jastičiće za zagrijavanje. Riža može biti jako korisna namjernica, a da li ste znali da vam može pomoći da spriječi pojavu plijesni u vašem ormaru? 

U malom prostoru poput ormara vlaga se može pojaviti u obliku izmaglice bez da znamo njeno porijeklo. Da bismo to riješili možemo koristiti rižu koja nam može pomoći da smanji količinu vlage u ormaru. Još ako joj dodate nekoliko kapi eteričnog ulja napravićete pun pogodak. 



Sve što vam je potrebno je riža, omiljeno eterično ulje i posuda po želji. Sipajte rižu u posudu, dodajte 15-20 kapi eteričnog ulja te miješajte dok se riža i ulje u potpunosti ne pomiješaju. Na posudu stavite komadić prozračne tkanine i pričvrstite je gumicom. 

Zatim posudu stavite na odgovarajuće mjesto gdje mala djeca i kućni ljubimci neće moći doći do nje. Takođe, možete koristiti platnene vrećice u koje ćete sipati rižu i objesiti u svom ormaru. Ovo bi trebalo trajati nekoliko mjeseci, ali je važno po potrebi osvježiti rižu i dodati joj ulja. 



Eterična ulja koja su najpovoljnija su kedar, bor ili lavanda. Možete dodati i neka druga eterična ulja koja volite. Ovo će vam pomoći da unesete nove mirise u svoj ormar, spriječite nastanak plijesni, ali ćete takođe uštedjeti koji novčić jer nećete morati kupovati skupe mirise koji se koriste za ormar. 

Ako se odlučite koristiti smeđu rižu imajte na umu da joj je životni vijek trajanja kraći od bijele riže, a postoji mogućnost i da njen miris postane užegao poslije nekog vremena. Držite se bijele riže i nećete pogriješiti.

Pokreće Blogger.