Ne tražite partnera samo da biste pobjegli od samoće - Kako se riješiti straha od usamljenosti

Strah od samoće se često javlja još u djetinjstvu gdje se djevojčicama nameće slika da žena ne može biti srećna bez muškarca. 


Tak odrasta u uvjerenju da je brak jedini ispravan način života te da se ne može ostvariti ako nema muškarca pored sebe. Drugi razlog je nespremnost da bude drugačija od ostalih, strah od neispunjavanju standarda. 

Naše društvo aktivno promoviše sliku sretne žene koja se ostvaruje u društvenoj sferi i porodičnim odnosima. Dakle, ako sam usamljen, onda nešto nije u redu sa mnom. A na dubljem podsvjesnom nivou žena se boji da će uvijek biti tako, da neće pronaći svoje mjesto u društvu. 



Dobra vijest je da se možete riješiti straha od usamljenosti. Prvo morate shvatiti čemu služe odnosi. Da li je to način da pokažete da ste traženi ili da skinete porodicu sa vrata? Ili vam je potrebna veza da biste imali sa kim provoditi vrijeme. 

Druga stvar koju morate napraviti jeste pokušati se riješiti stereotipa i misli vezanih za njih. Napišite na list papira listu osjećanja koja biste željeli osjetiti u vezi, a zatim sva ta osjećanaj potrežite u sebi. Vidjećete koliko je teško zračiti ljubavlju kada vam je sama toliko potrebna. 



Treće što biste trebali uraditi je odgovoriri na pitanje kakva žena će zanimati vašeg muškarca? I smislite aktivnosti za sebe, pronađite nove hobije. Uživajte u svom životu u potpunosti. Shvatite da strah ima moć nad nama samo kad toga nismo svjesni. 

Iskrenim odgovorom na pitanje zašto se bojite biti sami, promijenićete svoj pogled na svijet za 180 stepeni. Moguće je da je vaš strah namjeran i da nema osnova. Kada smo sami veoma nam je lako glumiti žrtvu i svaki svoj neuspijeh pripisivati odsustvu muškarca u životu.

Pokreće Blogger.