Ne možete zaslužiti nečiju ljubav - Ona ili postoji ili ne postoji

Poštovanje, povjerenje zahvalnost se mogu zaraditi i zaslužiti, ali ne i ljubav. 


Bezuslovna ljubav ne bi trebala biti uslovljena ničim drugim osim samom činjenicom vašeg postojanja. Čak i ako se osoba promijeni ili pogriješi, to ni na koji način ne bi trebalo uticati na ljubav. Ljubav je najviše potrebna djeci pa roditelji na taj način često manipulišu sa njima. 

Često im govore kako ih neće voljeti ako ne budu poslušni i dobri. Zbog toga se često trude da budu dobri i poslušni kako bi zaslužili ljubav svojih roditelja. Ista stvar se ponavlja i kada odrastu. Plaše se reći nešto neugodno ili braniti svoje stavove i mišljenja iz straha da će biti odbijeni. 



Još uvijek žive u nada da će, ako budu dobri prema drugima, biti prihvaćeni i voljeni. Mnogi nikada ne shvate da, bez obzira na sve, neće moći zaslužiti bezuslovnu ljubav koju prvobitno nisu dobijali od svojih roditelja. Jer ako postoji ljubav, ona se ne može sakriti i nije moguće ne podijeliti je sa drugima. 

Ako nešto ne postoji, nema smisla pokušavati to postići. Čovjek mora prestati oplakivati gubitak i nemogućnost da krene svojim putem u potrazi za ljubavlju na drugom mjestu. Možete moliti, plakati, ali ako ljubav ne postoji nema svrhe pokušavati dobiti je. 



Ono što možete uraditi jeste krenuti dalje sa svojim životom i nadati se da ćete sresti nekoga ko će vam odgovarati i ko će vam pokloniti svoju bezuslovnu ljubav. Nekog ko će vas prihvatiti onakvog kakavi jeste i ko će vas voljeti takve kakvi jeste.

Pokreće Blogger.