Ljubav često i zaslijepi i zaglupi - 3 razloga zašto obično ne vidimo partnera kakav zapravo jeste

Ljubav je u stanju da nam pomuti pamet i zamagli vid i to je jedna od njenih glavnih karakteristika. 


Jako je važno da razumijemo zašto se to događa kako bismo mogli izbjeći negativne posljedice do  kojih može dovesti zalijepljenost uzrokovana zaljubljivanjem. Ono nas često može dovesti u situaciju da ne vidimo jasno kakva je osoba u koju smo zaljubljeni iz  tri razloga koja možete pročitati u nastavku. 

1. Idealizacija partnera; Zaljubljena osoba često postaje zaslijepljena kako ne bi upropastila sliku koju je u svojoj glavi stvorila o drugoj osobi. Imajući tako visoke standarde, osoba s vremena na vrijeme napušta stvarnost, jer u stvarnosti obična osoba ispred nje uopšte nije onakva kakva želi da bude. 



Često zaboravljamo da ljudi nisu savršeni i da savršenstvo ne postoji. Tek kada to shvatimo počinjemo istinski voljeti i prihvatati sebe. U suprotnom, neprestano tražimo problem u sebi. 2. Zavisnost od samopoštovanja; Osoba koja je jako zaljubljena doslovno uranja u svoj izvor ljubavi. 

Za njega to čak postaje metoda primanja najvećeg zadovoljstva i načina na koji doživljava duboku bol. Osobe koje budu zaslijepljene od ljubavi često imaju nisko samopoštovanje, a nisko samopoštovanje dovodi do gubitka motivacije i frustracija. 



3. Empatija; Mnogi misle da, što je više ljubavi u životu neke osobe to je empatija veća. Zapravo je suprotno. Ako u svakodnevnom životu osoba ima dobru vještinu empatije, ona se stupanjem u vezu smanjuje. Empatija u vezi se razvija samo onda kada su partneru u stanju riješiti teške probleme zajedno. 

Pokreće Blogger.