Kritika i prezir vode direkto do razvoda - 4 ključna faktora koja predviđaju razvod u 90% slučajeva

Ne postoji univerzalna formula za ljubav, međutim, postoji neki jasni faktori koji mogu voditi do razvoda braka. 


Dr Robert Levenson i njegov kolega John Gottman su proveli istraživanje koje je pokazalo da postoje četiri ključna faktora koja mogu predvidjeti da li će se parovi razvesti u prvih 5 godina braka. Oni su proveli istraživanje na više od 3000 parova različite starosne dobi. 

Došli su do zaključka da se čak u 90% slučajeva parovi razvode ako se u njihovom braku jave sledeći faktori. 1. Kritika; Da, kritika u određenoj mjeri može biti korisna. Ona pomaže osobi da shvati šta radi pogrešno i kako da to poboljša. Međutim, postoji jasna stvar koju treba uzeti u obzir. 



Nisu sve kritike korisne. Jedno je kada se žalite i procjenjujete ponašanje svog partnera, a sasvim je druga stvar kada donosite sud o njemu. U ovom slučaju vi napadate, što samo može dovesti do gubitka povjerenja. Kada povjerenje pukne, sve ostalo se ruši. 

Dr Gottman istoče kako je potrebno češće koristiti "ja-poruke" i izbjegavati "ti-optužbe". Kritika sama po sebi ponekad može biti korisna, ali ako se previše često javlja može vas odvesti do razvoda. 2. Prezir; Nakon kritike dolazi prezir. 



Svako ko je napadnut osjeća se uvrijeđeno i odbačeno te često želi uzvratiti udarac. Umjesto da sluša zahtjeve i komentare, on počinje da napada. Počinje da se podruguje, koristi sarkazam i prevrće očima. Nemoguće je riješiti problem kada partner sa vama komunicira na takav način. 

Dugo nagomilavane negativne misli se najčešće oslobađaju u vidu uvreda. 3. Odbrana; Odbrana se uglavnom javlja nakon kritike. Kada se suočavamo sa kritikama često zauzimamo odbrambeni stav. Prirodno je da se branimo u slučaju napada. 

Međutim, ako partner odbija pitanje koje ste pokrenuli, problem se ne rješava, a sukob nastavlja rasti. Tada ne vrijedi zauzeti odbrambeni stav. Na taj način ne samo da izbjegavamo preuzeti odgovornost za svoje greške, već i prebacujemo krivicu na drugoga. 

4. Tišina: Tišina se javlja nakon kritika i prezira. To se dešava kada jedan od partnera napusti raspravu, ćuti, odvraća se ili jednostavno odbija da nastavi razgovor pravdajući se da je umoran i zauzet. To se obično ne dešava odmah već nakon što se osoba predugo suočavala sa prethodna tri faktora koji vode do razvoda. 

Kad se potrudite riješiti problem i pokušate objasniti svoja osjećanja, nema ništa gore nego kada druga osoba zanemaruje taj trud. Tada počinjemo u sebi sakupljati ljutnju, frustraciju i bijes, a kada oni eskaliraju, kraj veze je neizbježan.

Pokreće Blogger.