Filozofija života: Ne krivite život za svoje probleme, krivite sebe jer niste ništa uradili da ih riješite

Jedna žena u svojim kasnim šezdesetima je došla kod jednog poznatog psihologa. Žalila se kako ju je život prevario. 


Apsolutno ništa zanimljivo, dobro i svijetlo se nije desilo u njenom cijelom životu. Monotona svakodnevnica, dosadan posao i samo uobičajene poteškoće. Nema bogatstva, nema zadovoljstva, nema srećnih promjena. Život joj nije dao ništa dobro i ništa vrijedno. 

Cijeli njen život je bio čisto razočarenje. Ono što nije željela da shvati jeste da je ona ta koja se prevarila. Nije željela biti odgovorna za izbor koji je napravila. Krivila je okolnosti i druge ljude, svi drugi su bili krivi jer su je pogrešno savjetovali. 



Čekala je da joj neko donese sreću, ali to se nikada nije desilo. Žena nije bila zahvalna što je doživjela te godine, nije bila zahvalna što još uvijek može hodati na svojim nogama. Nije bila zahvalna na tome što ima svoj dom i sredstva koja joj omogućavaju ugodan život. 

Ni činjenicada ima djecu nije joj donosila sreću. Smatrala je da su njena djeca nezahvalna i da žive svoje živote. Imala je muža, ali je po njenom mišljenju i on bio razočarenje i greška. Nije napravila nikakav izbor, nije htjela biti odgovorna za svoj život i nije vidjela ništa od onoga što je posjedovala.



Na kraju je žena rekla kako ju je i psiholog prevario te da je posjeta njemu bila samo gubljenje vremena i novca. Ali psiholog joj je odgovorio: "Ako ne znate zašto ste došli na ovaj svijet, ako ne napravite izbor i samo krivite sudbinu i druge ljude, ako čekate sreću bez da učinite bilo šta da budete srećni, ako ne učestvujete aktivno u životu ljudi koji su vam dragi i ako im ne dajete svoju ljubav ne možete očekivati da ćete dobiti bilo šta od toga zauzvrat. 

Svako od nas je dobio mogućnost da živi srećan život, ali je na nama da napravimo ispravan izbor i odlučimo kakav život želimo živjeti. Život nije varljiv, već sam čovjek obmanjuje sebe i odbija da bude odgovoran za svoj izbor. Nemojte kriviti život za svoje probleme, krivite sebe jer niste napravili ništa da ih riješite."

Pokreće Blogger.