Život nije med i mlijeko - Zašto i kako dijete treba naučiti da prihvati poraz

Da li iko od nas voli gubiti? Sjećam se jedne prilike dok sam bio dijete da smo brat i ja igrali društvenu igru. 


Brat je pobijedio, a ja sam toliko bio iznerviran da sam sve žetone porušio na pod i rekao da nije pošteno. Moj otac je razgovarao sa mnom kada me je ljtnja prošla i rekao mi da se moram naučiti igrati. Tada, to uopšte nisam shvatao, ali sada shvatam itekako. 

Život nam se ne sastoji samo od pobjeda. Nego i od pobjeda i poraza. Ako osoba zna kako da izgubi, da prizna poraz uspjeće u životu, a ona koja ne zna ostaće zarobljena u svojim uvjerenjima i poređenju sebe sa drugima. Svi roditelji žele da im djeca budu uspješna, da uče dobro, da pobjeđuju na takmičenjima. 



Šta ako se dječije takmičenje ne završi pobjedom, nego njegovim suzama? Ako počne da baca sve stvari oko sebe i da bjesni? Roditelji su ti koji treba u ovakvim situacijama da pruže podršku svom djetetu. Nikada ne smiju da ga galame ili da mu se podsmijavaju. 

Treba da im pomognu u reagovanju na njihove emocije. Kada je dijete malo, donekle su ovi postupci i očekivani. Ali, kada dijete odraste potrebno je da nauči reagovati na neuspjehe. Veliki problem nastupa ako roditelji ne znaju na koji način da to urade. 



Najbolji princip je da svojim ponašanjem pokažete djeci kako se ona trebaju ponašati. Ukoliko vi gubite, pokažite kako se reaguje. Ako vam je samopouzdanje nisko, radite na tome da ga podignite. Dijete će posmatrajući vas, reagovati na isti način. 

Veoma je bitna ljubav roditelja u svim situacijama. Ako se dijete osjeti voljeno, čak i kada izgubi, mirnije će reagovati na poraz jer zna da ste uz njega. Ohrabrite dijete da će sljedeći put biti bolji, da će se sljedeći put moći pripremiti bolje, jer su već probali. Ukoliko svoje dijete ne naučite da zna gubiti, ono će izrasti u uznemirenu, nepotpunu i zavidnu osobu.

Pokreće Blogger.