Za ljubav je potrebna hrabrost a ne strah - Kako ljubomora može otkriti kakva smo osoba

Ljubomora je dio odnosa, ali ako poprimi posesivne karakteristike, ograničava slobodu i narušava osnovu odnosa, odnosno povjerenje. 


Ljubavi je potrebna hrabrost da raste, a ne strah jer je strah najčešći uzrok ljubomore. U kontekstu psihologije koja se bavi individualnim razlikama, ljubomorna osoba se gotovo uvijek smatra introvertiranom , manje samouvjerenom i sa jako visokim stepenom emocionalne nestabilnosti. 

Zapravo, zajednički rezultat u mnogim istraživanjima je koegzistencija ljubomore i niskog samopoštovanja, ili nesigurnosti i tendencija da se smatrate krivim za svoje greške u odnosima. Na samu pomisao da ga izdaju, ljubomorni se osjeća očajnim i bez budućnosti , njegov gubitak je znak ličnog poraza i neuspjeha. 



Ponekad, osim dobro definisanih katastrofalnih predviđanja, subjekt doživljava neku vrstu potpunog mraka, a ovaj scenarij nije predstavljen u njegovom umu i upravo ga to odsustvo perspektive čini najugroženijim. Ljubomora, ako je pretjerana, može prerasti u posesivnost. 

Sloboda je povjerenje koje vam omogućava da živite sretan život u paru. Kontrola nad drugim je manifestacija duboke nesigurnosti. Oni koji su posesivni su krhki, nesigurni i upoređuju se sa drugima. Postoje neki efikasni načini koji bi vam mogli pomoći da se tiješite ljubomore. 



Pokušajte više vjerovati svom partneru jer je povjerenje osnova veze. Nemojte se stalno upoređivati sa drugima, uvijek se sjetite da ste posebni i jedinstveni takvi kakvi jeste. Ljudi nisu vaše vlasništvo, pokušajte shvatiti da život ide dalje i kada ste sami. 

Pokušajte da se opustite i ne brkajte fantaziju i stvarnost. Iskoristite svoju maštu da se osjećate bolje, a ne gore. Riješite se straha jer je to jedan od ključinih faktora da se izvučete iz patnje koju vam uzrokuje ljubomora.

Pokreće Blogger.