Mihail Labkovski: Ne možete naučiti djete da bude sigurno u sebe ako ste i sami nesigurni

Djeca već od najranijeg doba počinju kopirati ponašanje odraslih. 


Ako se roditelji ponašaju na određen način i sama djeca će vremenom početi da se ponašaju isto kao oni. Nema smisla objašnjavati djetetu da ne bi trebali jesti čokoladu noću, ako to i sami radite. Apsolutno je beskorisno govoriti djeci o štetnosti poroka, ako i sami roditelji imaju neke poroke. 

Ova šema takođe funkcioniše i sa samopoštovanjem. Možete svako jutro kao papagaj ponavljati da ste najljepša, najjača i najpametnija majka na svijetu, ako se  ponašate kao žrtva,  dijete će usvojiti takvo vaše ponašanje. 



Za svako dijete je jako važno da se ispred njega kao primjer nalazi odrasla osoba koja može zaštititi njega, ali koja je takođe u stanju da zaštiti sebe. Nesiguran roditelj narušava djetetovo samopouzdanje. Zbog ponašanja roditelja dijete može da se osjeća nesigurno i osjeća da ga niko ne može zaštititi i zauzeti se za njega. 

Kada je majka sramežljiva i plaši se, na primjer, postaviti pitanje prodavcu u prodavnici, izvinjava se sto puta ili se sva trese dok razgovara sa šefom, dijete osjeća da nema podršku. Ne može majka naučiti dijete da bude sigurno u sebe i da ima samopouzdanja ako je i sama nesigurna osoba. 



Zbog toga je pitanje samopoštovanja izuzetno važno za sve one koji su postali roditelji, ali i za one koji su na putu da postanu. Jako je važno da roditelj radi na sebi i svom samopoštovanju kako bi dijete imalo dobar primjer od koga će kopirati i usvajati zdrave navike i ponašanje.

Pokreće Blogger.