Brak je sveta zajednica, ali njegov cilj nisu djeca - Objašnjava sveštenik Andrej Tkačev

Koja je svrha vjenčanja i zašto stupamo u brak? Mnogi će reći zbog djece, ali kako govori protojerej Andrej Tkačev, djeca nisu primarna svrha braka. 


Brak je sveta zajednica između muškarca i žene. Brak je stvoren radi uzajamne pomoći. Kad je Gospod Bog stvorio ženu, planirao je stvoriti pomoćnicu prvom muškarcu Adamu. Žena je stvorena da bude čovjekova pomoćnica. 

Ovdje se misli da bude pomoćnik ne samo u domaćinstvu, već i u moralnom smislu. Žena je dijelom savjest muškarca. Ona je ta koja mu skreće pažnju n a njegovo neolično ponašanje. Govori mu gdje je pogriješio i kada je skrenuo pogrešnim putem, a muž mora slušati ove riječi. 



Brak je stabilan kada muž i žena zajedno voze svoja kola koja se zovu porodica i kada pomažu jedno drugome i podržavaju se na svaki mogući način. Uzajamna pomoć je glavni cilj braka. Drugi cilj je da muž i žena moraju postati jedno tijelo. 

U braku imamo dva lica. Muž i žena - jedno su tijelo, jedna osoba, jedno biće. Ovo je neka vrsta trostrukog bića. Dva su jedna. Organsko, tjelesno sjedinjenje muža i žene u jedno tijelo danas je izuzetno važno u našem izopačenom, opakom životu. 



Danas brak i iz tog razloga dobija posebno značenje. Apostol Pavle je rekao: "Da bi se izbjegao blud, svaki muškarac bi trebao imati svoju ženu i svaka žena bi trebao imati svog muža." Odnosno, današnji brak je takođe neophodan kako osoba ne bi učinila preljub. 

Oženjenoj osobi je nesumnjivo lakše suzdržati se od bluda i razvrata. Djeca dolaze tek na treće mjesto jer u brak ne stupamo radi rađanja djece. U brak stupamo kako bismo nadoknadili svoju nepotpunost, da pomognemo jedni drugima te da se suzdržimo od grijeha koji vladaju oko nas. 

Tek kada nađemo sebi nekoga ko će nam pomoći i ko će nadoknaditi naše nedostatke možemo postati roditelji. Djeca nikada nikoga nisu uspjela zadržati zajedno, djeca nisu sredstvo za učvršćivanje braka i ona ne treba da se rađaju sa namjerom da učvrste brak. Ako je brak bez djece stabilan, biće stabilan i sa djecom. Ako brak bez djece nije jak, neće biti ni sa djecom.

Pokreće Blogger.