Muž bi ženi trebao biti ponekad otac,brat, prijatelj i uvijek njen suprug - Mudrosti oca Iosifa

Prazninu koja je nastala u ženskom srcu zbog nedostatka naklonosti njenog muža ne može ispuniti čak ni ljubav njene djece. 


Zbog toga muškarci snose najveći dio odgovornosti za svaku štetu koja se dogodi u braku, jer ne pokazuje ljubav prema svojoj ženi. Ovako počinje svoj govor o odnosu muškarca i žene u braku otac Iosif, koji je muškarcima dao jako korisne savjete kako bi trebali da se ponašaju u braku. 

1. Suprug, koji je glava porodice, ne bi smio iznevjeriti svoju ljubav i vezu sa ženom. 2. Muž ne bi trebao prestati pokazivati svojoj ženi svoju ljubav i činjenicu da sva njegova muka i sav njegov trud imaju jednu svrhu, da ona bude srećna. 



3. Muž bi za ženu trebao biti, u zavisnosti od okolnosti, ponekad otac, ponekad brat, ponekad prijatelj i uvijek njen suprug. Ako to učini imaće neometan i skladan odnos sa svojom suprugom. 4. U braku mora postojati ljubav, naročito između muža i žene. 

5. Muškarac bi trebao prihvatiti svoju ženu kao slabije stvorenje, a to znači da bi joj trebao posvetiti svoju ljubav i pažnju, a ne prijekore i ljutnju. 6. Priroda žene je toliko slaba da čim uvidi da muž pokazuje određenu dobrotu prema drugoj ženi, bilo kolegici ili prijateljici, u ženi se budi ljubomora i zavist. 



Ne zato što misli da bi on mogao otići drugoj već zbog ljubavi koju osjeća prema njemu. Zbog toga muškarac mora pronaći savršen način da pripitomi svoju ženu. 7. Žena nakon rođenja djeteta više ne želi toliko fizičku intimnost muškarca koliko joj je potrebna njegova nježnost i briga. Muž mora to znati i biti nježan sa svojom ženom. 

8. Muž nikada ne bi smio posmatrati svoju ženu u prisustvu drugih, jer muževi često iz koristoljublja prekoravaju svoje žene, posebno u prisustvu vlastite rodbine. 9. Ako supruga, na primjer, pozove muža na posao on joj ne bi smio oštro odgovoriti da je zauzet i da nema sad vremena za nju. 

Treba nježno da kaže da je sada zauzet te da će je nazvati kasnije. Kada žena shvati da je njen muž voli, ona je spremna učiniti sve za njega. 10. Ne smijete ništa skrivati od svoje supruge, jer doći će vrijeme kada ćete biti otkriveni. Recite joj sve i u svemu se savjetujte sa njom. 

Nije dobro za vašu suprugu da saznate šta skrivate od rodbine, kolega ili prijatelja. Ako žena ne osjeća nježnost svog supruga, praznina u njenom srcu neće biti ispunjena ljubavlju ni roditelja ni vlastite djece.

Pokreće Blogger.