Zavist može štetiti samo onome ko je osjeća: 9 stvari koje potajno kradu vašu sreću

Mnoge stvari nam danas odvlače pažnju, da ponekad i zaboravimo na našu vlastitu sreću i udobnost. Tehnologija, društvene mreže i tok informacija počinju da nam dosta vremena oduzimaju, a da toga više nismo ni svjesni. 


Dok su to stvari za koje i znamo da nam oduzimaju dosta vremena, dešava nam se da nastanu faktori koje ni ne primjećujemo, a suptilno nam kradu pažnju i sreću. Faktori koji vas sprečavaju da u potpunosti budete srećni: 

1. Čekam sutra: Nekako uvijek u životu mi nešto čekamo, to može biti godišnji odmor, nedelja da ne radimo i odmorimo od posla ili nešto drugo. Sve je to u stvari jedna velika iluzija i to nas sprečava da budemo srećni. Korisno je unaprijed planirati stvari za budućnost. 



2. Ne možete pustiti prošlost: Važno je naučiti da sve stvari koje su nas mučile i stvarale neku gorčinu da ostanu u prošlosti i ne dopustiti da ima moć nad vama. 3. Nagomilavanje stvari: Slijepo pratimo marketinške strategije koje nas navode da kupujemo stvari koje nam i ne trebaju. 

Kada takve stvari počnu da gube svoju vrijednost, ostaju nagomilane u našem ličnom prostoru i počinju da smetaju.  4. Žudnja za luksuzom: Ambicija za boljim finansijama i nije toliko loša ideja, ali ne smije da vas ovlada do te mjere da počnete da to toliko priželjkujete i činite sve po tom pitanju, dok u međuvremenu propuštate bitne stvari kao što su vaša lična sreća ili bliske veze. 



5. Žeđ za slavom: Samo zato što ste poznati, ne daje vam neku garanciju da će to dovijeka i trajati, jer to zna brzo da prođe. Držite se ljudi sa kojima razvijate bliskost i povezanost jer je to nešto što će vam i trebati u životu. 

6. Poređenje sa drugima: Uvijek će neko biti bolji od vas i sa tim se morate pomiriti. Zato vam je bolje da se posvetite sebi na svoj lični rast i razvoj i onda će sve da dođe na svoje. 7. Perfekcionizam: Pohvalno je što želite da sve što radite bude što bolje i perfektno, ali nije vrijedno ako to radite u tolikoj mjeri da dođe do isrpljenosti do nedostižnog ideala. 

8. Trka za užitkom: Nije sreća samo trčati za svakim zadovoljstvom i užitkom na koji naiđete. Zadovoljstvo i užitak često znaju da dosade jer konstantno trčanje za takvim nečim na kraju će da vas odvede u prazninu. 

9. Ravnodušnost prema svijetu: Oni koji su ravnodušni prema svijetu gube potencijal da budu što bolji u svemu što rade i neće moći da nađu sreću kojoj teže u životu.

Pokreće Blogger.