Snažna poruka majke: Nikada se nemojte žrtvovati za svoju djecu, nikad im ništa ne tražite

Djeca sve vide i upijaju sve što se dešava oko njih kao spužva. Možda je zato najvažnija stvar na koju moramo obratiti pažnju primjer koji im mi odrasli dajemo. 


Poznajem jednu ženu koja ima jako lijep i skladan brak i srećnu i prijateljski nastrojenu porodicu. Ona i njen suprug se jako lijepo slažu. Imaju odraslog sina i kćer koji rado komuniciraju sa njima. Svoje slobodno vrijeme rado provode sa unicima kojima posvećuju svu svoju pažnju. 

Jednom dok sam razgovarala sa njom o djeci i odgoju, pitala sam je kako je uspjela postići takav skladan odnos u porodici. Rekla mi je sledeće: "Sve je tako jednostavno. Ja nisam odgajala svoju djecu, samo sam im pomagala da odrastu i razviju se sama. 



Nikada nisam na djecu gledala kao na svoje vlasništvo i uvijek sam se trudila da na njih prenesem svoje lične planove i snove. Nisam pretvarala djecu u svoje projekte. Ja sam im poslužila samo kao vrata kroz koja su ušli u ovaj svijet kako bi pronašli sebe, otkrili svoj potencijal, živjeli svoj vlastiti život i bili srećni. 

Nakon njihovog rođenja nisam se fokusirala samo na njih, već na sebe i ljubav prema svom mužu. Djeca su to vidjela i slijedila su naš primjer. Hranili su se našim iskrenim emocijama koje smo sa radošću dijelili sa njima. Kroz sebe smo ih ispunili toplinom i brigom i nastavljamo to raditi i danas.



Uvijek smo im pomagali da ostvare svoje planove i snove, ali to su bili njihovi planovi i snovi, ne naši, ne ono što smo im mi nametnuli. Nisam ih vaspitavala, već sam ih uvijek pitala za dozvolu, pomoć ili prijedlog. Kada su odrasli pustila sam ih da u odraslu dob odu bez osjećaja krivice i laganog srca. 

Sami su birali svoje partnere, a nakon što su se vjenčali nikad se nisam miješala u njihovu vezu. Oni su sve u svojim porodicama planirali i radili onako kako oni žele, a ne onako kako bih ja željela. Ovo je njihov život i ne duguju mi ništa. Nikad se nisam žrtvovala za njih i nikada ništa nisam tražila od njih. 

Otkrila sam sebe i ljubav prema najboljem čovjeku u svom životu. Zbog toga moja djeca iskreno vole mene i svog oca koji im je bio najbolji primjer u životu. On im je pokazao kako muškarac može voljeti ženu, ženu koja mu svim srcem pomaže da rašiti krila i uzleti. 

Kroz život su moja djeca postala samostalni i zreli ljudi koji su, gledajući nas kao primjer, izgradili srećne porodice koje vole. Nikad im ništa nisam tražila niti nametala i upravo zato nas toliko vole i toliko vole provoditi vrijeme zajedno sa nama. Dozvolite svojoj djeci da sama upoznaju svijet, nemojte ih sputavati niti nametati neke svoje želje. Samo tako će vaša djeca izrasti u istinski srećne ljude."

Pokreće Blogger.