Ne ćuti kada trebaš govoriti i ne govori kada trebaš ćutati - Zakoni govora koje ne smijemo kršiti

Riječ ima ogromnu moć koja može izmaći kontroli ako se sa njom loše postupa. 


Uvijek se trebamo truditi da je sve što izgovorimo dobro, da razmislimo prije nego što nešto kažemo i gradimo svoj govor na osnovu sledećih tačaka. 1. Ne pričajte loše o drugima; Ne osuđujte druge ljude i ne govorite im iza leđa. 

Govoreći loše o drugima, uništavate svoju ličnost i život, ispunjavajući ga negativnošću. I ne zaboravite da svi ljudski postupci imaju posljedice, a zlo se također vraća, iako ponekad to ne primijetimo pa nam se čini da je taj povratak nepravedan. 



2. Ne vodite razgovore bez smisla; Razgovori sa ljudima trebali bi vas nadahnuti i napuniti energijom, ali besposmislenost samo dovodi do gubitka neprocjenjive energije i vremena. Ako su takvi razgovori vaša "zasluga", pripazite na svoje riječi. 

Ako je inicijator praznih razgovora vaš sagovornik i ako se nakon tih razgovora osjećate iscrpljeno, morate nešto uraditi po tom pitanju. Možda ovo jednostavno nije „vaša“ osoba i ona vam jednostavno krade energiju, što znači da je trebate isključiti iz kruga komunikacije ili ograničiti vrijeme komunikacije sa njom. 



3. Ne psuj; U mnogim slučajevima psovke su posljedica činjenice da ste podlegli osjećajima, a niste ih doživjeli. Pre nego što izrazite svoje misli osobi na prilično agresivan način, analizirajte posledice svojih postupaka. Jako je važno kako zvučite drugima, zato budite oprezni i razmislite kako će biti kada koristite prljave riječi i hoće li vam biti ugodno u tome. 

4. Ne laži; Niko nema dovoljno dobro pamćenje da bi mogao biti uspješan lažov. Lažima i obmanama mi najviše varamo i  uništavamo sebe. Razmislite o tome kako bi se vi osjećali da neko širi laži o vama prije nego što kežete neku neistinu o nekome. 

5. Ne dajite lažna obećanja; Svaka izgovorena riječ je energija koja se može usmjeriti u pravom smjeru. Obećanje je pitanje povjerenja i nešto što uvijek ima posljedice. Davanjem riječi dajete osobi samopouzdanje i nadu, pa budite spremni preuzeti odgovornost za ovo. 

Bilo koja pogrešna radnja otežat će vam povratak povjerenja. Ali prije svega, vi sami morate vjerovati sebi i cijeniti svoju riječ, tada će se Univerzum pobrinuti da bude djelotvorna. 6. Ne govori kada trebaš ćutati; Svi smo čuli zqa poslovicu "Svaka neizgovorena riječ zlata vrijedi." 

Zato svako od nas treba znati kada treba nešto prećutati. Ne ćuti kada trebaš govoriti; Ako već poštujete sve što je gore navedeno i ako se vaša riječ i vaše mišljenje cijeni, budite dovoljnoo hrabri da ne ćutite kada su ljudske vrijednosti ugrožene.

Pokreće Blogger.