Bogatom kapom nećeš sakriti siromaštvo u vlastitoj glavi

Rusi su narod sa jako bogatim jezikom i bogatom kulturom. 


Ruske poslovice i izreke su duboko ukorijenjene u kulturi i istoriji, pune su mudrosti i korisnih lekcija. Mnoge od njih se vijekovima prenose sa koljena na koljeno i imaju jako veliki značaj za ruski narod. U nastavku pročitajte neke od najzanimljivijih ruskih poslovica. 

1. "Ako ideš brzo sustići ćeš nevolju, ako ideš sporo, nevolja će stići tebe."2. "Sa medom se ne love samo muve, već i medvjedi." 3. "Uvijek uči dobre stvari, loše se uče same od sebe." 4. "Ne grije sve što sija. I Mjesec je sjajan, ali negrije." 



5. "Pravo vrijeme za posaditi drvo je bilo prije 20 godina. Drugo pravo vrijeme za posaditi drvo je sada." 6. "Ko daje zemlji, zemlja njemu tri puta više vraća." 7. "Proljeće počinje sa lastama, a sa slavujom završava." 8. "Nikad ne bacaj blato u bunar iz koga si nekada vodu pio." 

9. "Ako daš jeziku slobodu, reći će i ono što ne zna." 10. "Nije prijatelj onaj ko te medommaže, već onaj ko ti istinu u lice kaže." 11. "Laž je kao sitan novac, sa njom ne možete dugo živjeti." 12. "Neke ljubavi su kao snijeg, brzo se otope i pretvore u blato." 



13. "Često učimo od pametnih, a naučimo od glupih." 14. "Čak i koliba izgleda kao dvorac kada ste pored voljene osobe." 15. "Jedan stari prijatelj je boljinego dva nova." 16. "U svakoj šali ima malo istine." 17. "Ne puštaj strijelu ako znaš da neće pogoditi cilj." 

18. "Čovjek nije ljubomoran kad voli već kad želi biti voljen." 19. "Ljubav je staklo koje se lomi ako ga čovjek primi suviše nesigurno ili suviše čvrsto." 20. "Tajna čovjekovog bića nije u tome da živi, već zašto živi." 21. "Djevojke misle na brak, udate misle na ljubav." 

22. "Dvojica mogu više nego jedan, ali jedan može više nego desetorica." 23. "Samo prijatelj će se složiti sa tobom, ali pravi prijatelj će se raspravljati." 24. "Kad muž pije, pola kuće gori; kad žena pije, gori cijela." 25. "Ne postoji ružna žena, postoji samo premalo votke."

Pokreće Blogger.