Baka je pomalo roditelj, malo učitelj i često najbolji prijatelj - Male tajne mudrih baka

Jednom sam bila u posjeti kod svoje drage prijeteljice koja je jako dobra djevojka, nezavisna, radi i sama plaća svoje studije. 


Jedan dan joj je došla baka u posjetu. Sjedili smo jako dugo, pričali i smijali se od srca. Znam koliko moja prijateljica voli i poštuije svoju baku. Često je zove da dođe kod nje u posjetu vikendom. Njeni roditelji je takođe često zovu u posjetu. 

Ona je jedna divna žena, iako se ne možemo svi pohvaliti da imamo takve bake. Zbog toga sam odlučila da otkrijem koje su to tajne ove mudre bake. 1. Mudra baka poštuje sebe i ljude bilo koje dobi; Baka moje prijateljice nije jedna od onih koje se hvale svojim godinama i životnim iskustvom. 



Sa jednakim poštovanjem razgovara sa svojim malim praunukom, i sa mojom prijateljicom njenom unukom, ali i sa svojom djecom. Ona je uvijek dobro raspoložena, uredna, pristojna i to zaslužuje svačine poštovanje. 

2. Mudra baka uvijek sluša; Mudra baka zna šta je produktivan razgovor u kojem se dvoje ljudi zaista slušaju kada razgovaraju. Uvijek je spremna saslušati svoju djecu, unuke i praunuke. Ohrabri ih ako je potrebno ili samo suosjeća sa njima. 



3. Mudra baka ne daje savjete; Mudra baka zna da iskustvo više ne može zadovoljiti potrebe modernog društva, zbog toga ne dijeli savjete na svakom koraku osim ako joj se to ne traži. 4. Mudra baka se brine o sebi i isto to uči svoju djecu; Baka moje prijateljice mi je ispričala koliko je važno održavanje kondicije u poznoj dobi. 

Ona se ljeti brine o svom vrtu, a zimi voli lagane šetnje. Kaže kako je uvijek u pokretu. Zna kako da se brine o sebi i ne zahtjeva pomoć od drugih. 5. Mudra baka se uvijek trudi da skuva nešto ukusno; Baka moje prijateljice je došla u posjetu sa jako ukusnom pitom od jabuka. 

Bake i ukusna hrana nekako idu zajedno u našim mislima. Inače, baka moje prijateljice nikada ne tjera svoju unuku da jede, samo joj spremi ono što ona voli.

Pokreće Blogger.