Sami biramo koga puštamo u život i volimo - Ljubav nisu samo lijepa osjećanja već mnogo više

Ljubav je osjećaj duboke i jake naklonosti prema nekome. To je najcjenjeniji, premalo korišten i pogrešno shvaćen pojam u našem rječniku. 


To može biti krajnje oduševljenje ili neprestana borba. Može vas ispuniti intenzivnom radošću, ali i bolom. Ljubav je jedno od najjačih osjećanja, ali je i osjećanje koje nas najviše zbunjuje, naročito u vezama. Ljubav je ono što radite kada ste sa osobom do koje vam je stalo. 

Ljubav nije samo reći "Volim te" već i ono što radite sa tom osobom svaki dan. Ljubavi je potrebno vrijeme da raste, a to znači dsa oboje morate pokazati strpljenje i razumijevanje. Od trenutka kada smo dovoljno stari da imamo prvu simpatiju, govore nam koliko bolno i komplicirano može biti, a da ne spominjemo koliko je teško preboljeti prekid. 



Pa ipak, pred našim očima su hiljade odraslih koji su i dalje jedni s drugima nakon što prođu kroz bol i patnju. Ali to što je ljubav teška ne znači da bi trebala biti. Ljubav može biti jednako laka kao i padanje sa kreveta. Sve što moramo je odabrati. 

Problem je u tome što smo naučeni da vjerujemo da je jedini način da volimo nekoga ili nešto kroz bol i poteškoće. Ako vam nešto što vrijedi imati nije naštetilo, onda se ne trudite dovoljno. Iz tog razloga ljubav može biti teška. Bez obzira koliko vam je stalo do nekoga ili koliko je njima stalo do vas, između dvije osobe uvijek će postojati prepreke koje mogu stati između njih. 



Ljubav je izbor i mi sami biramo ljude koje volimo jer kada nekoga volimo, volimo ga zato što smo to odlučili. Odabrali smo svaki pojedini dio, i dobri i loši, i očito kad se zaljubite u nekoga, zaljubite se u osobu koja je ispred vas, ne u potencijal, niti u bilo šta drugo. 

Tako da, mi biramo koga voljeti. I mi odlučujemo da volimo bezuslovno i odlučujemo voljeti tu jednu osobu do kraja života. Ljubav je izbor jer ljubav nije lagana, ponekan nije ni ugodna. Ne dolazi sa garancijom da će sutra vaš partner biti ovdje ili da ćete uvijek vi biti ovdje. 

Kad nekoga volite, može vam slomiti srce u hiljadu komada, ali na kraju dana, sve dok sve dijelove sastavite i odlučite ih sastaviti i pokupiti ono što vam je ostalo od srca i krenite ispočetka, to je ono što ljubav čini tako posebnom. Stvar u vezi sa ljubavlju je to što nije uvijek lako. 

Ali to sam naučila iz vlastitog iskustva, sa roditeljima i prijateljima, a sada i sa osobom koju volim. Ljubav je izbor, jer kad izgubite nekoga koga volite, to je zato što ste ga odlučili pustiti. Nije uvijek lako, ali ako sami sebi možete reći da postoji druga osoba za vas i da će ta osoba učiniti vaš život vrijednim življenja, tada možete ponovo voljeti. 

Vi birate koga volite i kada odlučite nekoga voljeti bezuvjetno, to je vaš izbor. Zbog toga je ljubav tako posebana jer ljudi to ne čine uvijek. Na kraju dana, stavljam sebe na prvo mjesto u stvarima koje radim i kako se osjećam prema sebi. Morate voljeti sebe prije nego što vas iko drugi može istinski voljeti.

Pokreće Blogger.