Petunije: Kraljice balkona - 4 savjeta uz pomoć kojih će petunije bujno cvjetati cijelo ljeto

Petunije su jedno od najpopularnijeg cvijeća koje mnogi biraju kako bi uljepšali svoj vrt ili balkon.


Porijeklo vuče iz Južne Amerike odakle se veoma brzo proširila i na ostatak svijeta. Karakteristična je po tome što ima više cvjetova nego lišća pa je idealno cvijeće za ukrašavanje dvorišta i balkona. Cvjetovi su joj u obliku zvona, a može se naći u različitim bojama. 

Petunije vole sunce i potrebno im je oko 6 sati dnevno da budu na suncu, mada jako dobro podnose i hladovinu. Gajenje nije komplikovano ukoliko se pridržavate nekoliko pravila kako bi neprestano cvjetale cijelo ljeto. Petunije se mogu uzgajati iz sjemena, ali je mnogo jednostavnije kupiti gotove sadnice koje nisu skupe, a garantovaće vam bolji uspijeh i ljepše i bujnije cvjetanje. 



U nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako bi osigurali svojim petunijama da cvjetaju cijelo ljeto. 1. Pozicija na kojoj ćete smjestiti petunije je jako važna. Mnogo vole sunce, ali će jednako dobro uspjevati i u polusjeni. Važno je da joj obezbjedite što je moguće više sunca u toku dana. 

 2. Morate voditi računa o njima tako što ćete redovno odstranjivati cvjetove koji su uvenuli. Na taj način ćete podstaći nove cvjetove. 3. Veoma je važno redovno ih zalijevati, a to je najbolje raditi rano ujutro. Izbjegavajte da pokvasite cvjetove prilikom zalijevanja jer će da požute. 



Takođe, nemojte pretjerivati sa zalijevanjem jer će tako slabije cvijetati. 4. Dohranjivanje je takođe jako važno da bi petunije raskošno cvjetale. Birajte gnojivo na bazi fosfora i kalcija dva puta mjesečno te vodite računa da saksije imaju rupice ta odvod vode kako bi se dobro drenirale.

Pokreće Blogger.