Ne radi ono što ne želiš da drugi rade tebi: Zašto "Cilj opravdava sredstva" nije dobar izbor u braku

Svaki brak se suočava sa problemima i partnerima je ponekad teško uvijek imati razumijevanje jedno za drugo. 


Ponekad je jako teško održati vezu sa nekim ko vas ne razumije i ponekad je jako teško naći rješenje za nesporazu. U isto vrijeme vas može mučiti što osoba koju volite ne želi da vas razumije i sasluša. Često se dešava da iz očaja jedan od supružnika poduzme apsurdne mjere kako bi riješilo problem u braku. 

Razumljivo je da u želji da se održi harmojija u vezi, oba supružnika traže način da se izvuku iz problema. Ipak, mora se vodoti računa o sredstvima koja se koriste kako bi se napravile promjene u vezi. Mnogi ljudi se upuštaju u razne manipulacije kako bi održali vezu i smatraju da cilj opravdava sredstvo, ali stvari nisu takve. 



Manipulisanje partnerom može imati ozbiljne posljedice za vašu vezu. Vaše vrijednosti i poštovanje koje imate prema partneru postepeno se može izgubiti. Iskrenost ćete zamijeniti lažima koje podržavaju vaš način djelovanja. Možete postati sitničavi, proračunati i sve što činite može imati loš završetak. 

Vaš partner možda na početku neće ni biti svjestan šta se događa, međutim, znaće da nešto nije u redu. Malo po malo shvatiće da je on samo predmet okrutne igre koju igrate. To bi moglo navesti da vaš partner odabete ljubav i poštovanje prema sebi ispred ljubavi prema vama. 



Ne radi ono što ne želiš da tvoj partner čini tebi. Ovo je glavno pravilo za svaki ljudski odnos. Ako želite da vas vole i poštuju onda volite i poštujte svog supružnika. Nemojte se igrati sa ljubavlju koju vam pružaju drugi. 

Pokušajte riješiti problem na najbolji mogući način kako ne biste naštetili svom partneru i kako biste ga zadržali blizu sebe. Jedini način da imate pravu ljubavnu vezu je da se suočite sa korijenom problema. Ništa nećete postići manipulisanjem sa onim koga volite, jer tako pokzujete posjedovanje, a ne poštovanje ili povjerenje. 

Uvijek morate imati na umu da u vezi oba partnera moraju donositi odluke koje neće štetiti ni jednom od njih. Problemi se grade ili uništavaju, na vama je da odlučite šta će biti. Važno je da imate na umu da se problemi mogu gledati na dva načina. 

Možete ih gledati kao prepreke i kao stepenice. Prvi vam ne dopušta da napredujete, a drugi vam pomaže da rastete i postanete jači. Bračni problemi čine vezu, oni ili je oslabljuju ili je jačaju. Vi birate kako će biti. Ako u bilo kom trenutku osjećate da se ne možeze nositi sa problemima koji se pojave, potražite stručnu pomoć. 

Uvijek se trudite da iskreno i sa poštovanjem govorite o onome šta vas muči, šta volite i šta ne volite. Pokušajte ponekad popustiti, a ne uvijek biti ponosni. Dajte sebi prostora i vremena i moći ćete riješiti svaki problem sa kojim se budete suočili.

Pokreće Blogger.