Ne miješajte trenutnu strast i ljubav - Kada je dobro oprostiti nevjeru, a kada otići

Varanje je uvijek loše i bolno iskustvo. Može uticati na psihu, može poljuljati vjeru u sebe, u partnera i u unijeti veliku sumnju u cijelu vezu. 


Ipak, mnogo je parova koji su oprostili nevjeru i koji nisu dozvolili da se njihov brak i porodica raspadnu. Mnogi smatraju da nije moguće oprostiti nevjeru, ali razloga za opraštanje ima mnogo. Ono što je najvažniji razlog i čime bi trebali da se vodimo jeste ljubav prema supružniku. 

Nikako ne smijemo miješati patološku strast sa ljubavlju. Nevjeru je teško oprostiti. Morate preći preko nekih svojih principa, ali ako vam je brak dobar i drag, ipak vrijedi pokušati. Neozbiljnog muškarca nije briga sa kim se zabavlja, on će mijenjati ljubavnice i biti sa svakom ženom sa kojom mu se ukaže prilika. 



U ovakvim situacijama nema mjesta opraštanju jer ako se oprosti jednom, nema garancije da se nevjerstvo neće ponoviti. Ipak, kada muškarac započne stalnu vanbračnu vezu postoje dva moguća scenarija. Prvi je da mu vanbračna veza daje ono što mu nedostaje u braku. 

Možda su emocije nestale, postalo mu je dosadno u braku ili se njegova supruga promijenila i postala nezadovoljna i džangrizava. U ovakvoj situaciji je potrebno sve dobro analizirati, razgovarati sa supružnikom te pokušati promijeniti situaciju i popuniti prazninu u vezi. 



U ovakvoj situaciji teško da je moguće popraviti stvari čak iako se oba partnera dovoljno jako trude. Drugi scenario je da se u životu muža nedavno pojavila ljubavnica i muškarac još nije imao vremena da se veže za nju. Nije siguran da li želi uništiti ono što ima zbog nečeg novog i nepoznatog. 

U ovakvoj situaciji postoji šansa da se žena bori za svoj brak. Ono što morate napraviti jeste zaboraviti na osvetu i nezadovoljstvo te da ne gubite vrijeme. Ipak, veoma je važno ne ćutatii ne skrivati svoja osjećanja. Mora postojati neka reakcija. 

Bilo da je to bijes, suze ili histerija ne smijete skrivati da ste svjesni situacije u kojoj se nalazite. U suprotnom muškarac će se naviknuti na vašu tišini i jednog dana samo vas obavjestiti da odlazi. Ni u kom slučaju se ne biste trebali koristiti ucjenama i maniulacijama jer će to napraviti samo više štete nego koristi. 

Umjesto toga trebate razmisliti da li želite popraviti i obnoviti vašu vezu te da li ste spremni oprostiti svom muškarcu. Ako se odlučite oprostiti to mora da bude bez daljih prigovora ili podsjećanja. Kada donesete konačnu odluku važno je da otvoreno razgovarate sa svojim partnerom. 

Može biti teško i neugodno razgovarati o cijeloj situaciji, ali to je razgovor koji ne bi trebali izbjeći. Morate znati kako vaš partner vidi svoju budućnost i ima li vas u njoj. Ako vaš muškarac nema namjeru pokvariti brak, tada je potrebno da zajedno pronađete nešto što bi vas ponovo moglo ujediniti. 

Napokon, porodica je dom u kojem ljudi vole, razumiju i opraštaju, a ne mjesto gdje ih se osuđuje i kažnjava.

Pokreće Blogger.