M. Litvak: Muškarac koji vas voli će vam dati slobodu, neće tražiti da radite ono što ne želite

Iako nam se čini da svako od nas može voljeti, veliki je broj ljudi koji imaju problema sa tim. 


Mnogi miješaju ljubav i sebičnost, misle da vole, a u stvari ne vole. Ruski psihoterapeut i jedan od najpriznatijih psihologa je rekao jednu jako zanimljivu stvar o tome kako prepoznati osobu koja voli. "Nije teško prepoznati osobu koja može voljeti. 

Takva osoba će vam uvijek dati slobodu, neće vas prisiljavati na nešto što ne želite, neće vas nagovarati da učinite nešto za njega" ističe Litvak. To je isto kao kada vidite prelijep cvijet i kažete kako je to najljepši cvijet koji ste vidjeli u životu. Lijepo izgleda i još ljepše miriše. 



Ako ga uberete i odnesete sa sobom kući misleći da tako volite cvijet, znajte da to nije ljubav. To je sebičnost jer ste mislili samo na sebe. Da ste zaista voljeli taj cvijet ne bi ga dirali. Brinuli bi o njemu i dali mu slobodu da raste i mijenja se kako želi. Tako je isto i sa ljudima. 

Ako jedna osoba brani drugoj osobi da ide negdje, da se druži sa nekim to je sebičnost. Tada osoba želi da joj njen partner pripada poput stvari, a zaboravlja jednu jako važnu stvar, da smo svi mi nezavisni pojedinci i da svako ima pravo na slobodu. 



Mnogi će reći da ako osobi date previše slobode tada osoba može otići zauvijek. Ako ode, ta osoba nije vaša i nikada nije ni bila. Vaša osoba je ona koja se osjeća slobodna pored vas. Dobar odnos je kada postoji sloboda, kada nema zabrana. 

To ne znači da biste uvijek trebali ćutati kada vaš partner radi nešto što vam se ne sviđa, ali morate imati na umu da ne možete nekome zabraniti da radi ono što želi. Morate biti iskreni jer je to ono što čini vezu zdravom.

Pokreće Blogger.