Jorgovan: Simbol ljubavi raskošnog mirisa - Kako se pravilno gaji najmirisniji proljetni cvijet

Ovaj raskošni mirisni cvijet ima preko 1000 različitih vrsta, a u našim krajevima najčešće možemo vidjeti ružičasti, ljubičasti i bijeli jorgovan. 


Pored ovih postoje još i crveni, plavi i žuti jorgovan, a svaka njegova boja sa sobom nosi određenu simboliku. Smatra se da bijeli jorgovan simbolizuje čistoću i nevinost, ljubičasti jorgovan simbolizuje duhovnost, plavi je simbol sreće i spokoja, a raskošna lila simbolizuje ljubav i strast. 

Jorgovan je cvijet koji voli sunčana i polusjenovita mjesta, pa zato treba voditi račun a da se posadi na mjesto gdje će u toku dana imati što više direktnog sunca. Za jorgovan je jako važno da se redovno orezuje, a to je najbolje uraditi između januara i marta. 



Tako ćete svojim jorgovanima obezbjediti bujne cvjetove. Ako želite rasaditi svoje jorgovane to možete učiniti na jako jednostavan način. Reznice za presađivanje jorgovana se uzimaju u kasnu jesen kada opadne lišće i kada vegetacija miruje. 

Reznice trebaju biti debljine olovke i duge od 15-25cm. Na njima bi trebalo biti najmanje 3 do 4 dobro razvijena pupoljka. Reznice možete posaditi direktno u zemlju i pokriti ih staklenom teglom ili plastičnom flašom. 



Takođe, reznice možete posaditi u saksiju iz koje ćete ih kasnije presaditi, ali ih i tada morate pokriti sa nečim kako biste im obezbjedili visoku vlažnost vazduha koja im je potrebna da bi se mogli razvijati. Osim što je dekorativna biljka jako lijepog i opojnog mirisa, jorgovan takođe spada u ljekovito bilje od kojeg se mogu praviti različiti ljekoviti pripravci. 

Jorgovan je takođe pogodan za žive ograde. Ova biljka nije zahtjevna za gajenje, sve što je potrebno je da se redovno orezuje kako bi se lijepo formirala krošnja i kako bi njegovi cvjetovi bili što bujniji. Jorgovan, u zavisnosti od vrste, cvjeta od početka aprila do kraja maja, a nakon što prođe njegov period cvijetanja, ostaje jako lijep ukrasni grm.

Pokreće Blogger.