Filozofija života: Ako živite poput prosjaka, možete lako postati prosjak protiv svoje volje

Ispričaću vam priču o jednom svom kolegi, koji nije želio raditi u struci i radije je birao da bude nezapopslen. 


Inače, bio je visoko obrazovan čovjek, ali mu je bilo teško ustajati rano i ići na posao za koji, po njegovom mišljenju, nije bio dovoljno plaćen. Tako je otišao u jednu dobrotvornu organizaciju, pretvarao se da je bolestan i siromašan kako bi dobio bilo kakvu pomoć. Besplatno je dobijao odjeću i namirnice, čak je dobijao besplatne obroke u menzi. 

Kad bi ga neko od njegovih prijatelja upitao zašto ne radi, on se pravdao kako radi na svom doktorskom radu i kako nema vremena za posao. U stvari nije radio ništa. Po cijeli dan je ležao i gledao filmove, spavao koliko je htio. 



Pozajmljivao je novac od svojih prijatelja koji nije vraćao i često je svoje prijatelje nazivao budalama koje rade, dok je on na lak način, prosjačenjem, dolazio do novca bez mnogo muke. Nakon nekog vremena je počeo da osjeća ozbiljne zdravstvene probleme. 

Ubrzo je završio na ozbiljnom liječenju i sada i da želi da počne da radi ne može jer mu njegovo zdravlje to ne dozvoljava. Sada živi sam, od milostinje drugih ljudi i izgleda poput starca. Vidite, on se u početku samo pretvarao da je prosjak jer nije želio da radi, a na kraju je postao pravi prosjak.



Kada se pretvarate da ste siromašni i nemoćni i uzimate ono što je namijenjeno siromašnima, dobrovoljno preuzimate ulogui prosjaka na sebe. Vi sami gradite obrazac za svoju sudbinu i svi vaši životni događaju se počinju oblikovati u skladu sa tim. 

Vaša psiha biva uništena jer se javlja unutrašnji nemir i sukob. Neprestano lažemo sami sebe i kršimo moralna načela. Zato je bolje da sami sebi u teškim vremenima govorite koliko ste jaki i bogati i ne uzimate ono što ne možete zaraditi i ono što vam ne pripada. 

Nemojte se pretvarati da ste porosjak jer lako možete postati prosjak protiv svoje volje, a kasnije dolaze posljedice koje ne možete izbjeći.

Pokreće Blogger.