Zadržite nešto za sebe: 7 stvari o kojim ne bi trebali da pričate čak ni sa porodicom

Čak iako je vaša porodica vrlo uključena u vaš život, to ne znači da sa njima morate da pričate o svakoj temi. Neke teme se čine kao bezazlene, ali mogu unijeti nemir u odnose sa bližnjima a da toga niste ni svjesni. Gdje treba povući liniju? 


1) Neki vaši budući planovi Kada dijelimo planove sa osobe koje su nam bliske, to može da nas zavara i da pomislimo da smo ih već ostvarili iako nismo. Ovo nas tjera da uložimo manje truda i samo nam još više otežava stvari. To što govorite porodici za svoje planove je svakako dobro ali izbjegavajte da podijelite baš svaki i najmanji detalj. 

2) Problemi u vezi To što podijelite sa porodicom da imate problema sa partnerom nije neuobičajeno i ne predstavlja problem u suštini. Ali ako zadirete previše duboko i u detalje to vam može stvoriti probleme kasnije. Oni ne dijele iste osjećaje za vašeg partnera kao vi, pa čak i kada vi oprostite i zaboravite oni i dalje mogu da osjećaju prezir prema njima. Mogu takođe početi da sumnjaju u vašeg partnera, konstatno vas opominju i upozoravaju na partnera. 



3) Vaše finansije i tačan iznos plate Ako zarađujete novac sami, vaša porodica nema potrebe da ima uvid baš u tačan iznos vaše plate i svaki novčić koji ste potrošili. Tema novca je delikatna jer može da zabrine vašu porodicu. Logičan slijed je da će pokušati da vas posavjetuju što može da dovede do dubokih neslaganja i konflikata. 

4) Tajne o vama i drugima Iako se tračaranje čini kao bezazlena aktivnost za mnoge od nas, posebno sa članovima porodice koji su nam najbliži. Nebitno koliko im vjerujete postoji velika šansa da ćete podijeliti i neke nepotrebne informacije o drugima koji se njih ne tiču. Ovo može imati negativan efekat na vas i veze koje imate sa svojim prijateljima i članovima porodice i može ih narušiti.



5) Vaši planovi o planiranju porodice Vaši roditelji možda žele unuke i možda vas konstantno pitaju kada ćete konačno imati djecu. Ali zapamtite, samo ste vi osoba koja određuje kada je pravo vrijeme za to. Da bi ste izbjegli nesporazume, ponekad je bolje izbjegavati tu temu ili se barem potrudite da oni nemaju previše informacija o tome. 

6) Vaše greške Otkrivajte pomalo. Velike stvari, ukoliko možete zadržite za sebe. Razlog – oni će samo sve više i više brinuti o vama, pokušavajući da pomognu i riješe problem. Ali oni ne mogu da vam pomognu uvijek i oko svega, niti mogu da riješe svaki vaš problem, niti, na kraju krajeva, trebaju to da učine za vas. 

7) Vaša uvjerenja i stvari koje vam se sviđaju Religija, politika, vaš pogled na svijet – ove delikatne teme većinu vremena trebate izbjegavati, čak i sa članovima porodice. Ponekad kada ljudi čuju mišljenja koja se kose sa njihovim teško im je da se izbore sa time bez konflikta.

Pokreće Blogger.