U vezi je važno znati pametno se svađati - Rješite nesporazume bez teških riječi uz 6 savjeta

U vezama je sve važno, pa čak i svađati se "pravilno" bez da dižete dramu i pravite skandal bez potrebe. 


Svađe i nesporazumi se javljaju u gotovo svim vezama pa treba znati voditi konstruktivnu raspravu kako ne biste izgubili živce ni vi ni vaš partner. Morate naučiti na pa0etan način objasniti partneru da nije u pravu, a da pritom ne bjesnite i manipulišete. 

U nastavku pročitajte kako to napraviti. 1. Budite smireni; Ako želite partneru prenijeti ideju da nije u pravu, učinite to u najmirnijem mogućem tonu, pokušajte da ga ne provocirate, ne dižite svoj glas kako ne biste izazvali agresivno ponašanje. Mirnim i ujednačenim tonom ćete mu pokazati da ne želite da ga kontrolišete ili pokažete da ste vi važniji, već da želite riješiti stvari na miran način. 2. Razmislite o svojim argumentima; Prije nego što započnete razgovor o nekoj osjetljivoj temi, uzmite sebi malo vremena da razmislite o onome šta ste planirali reći partneru i o tome šta želite postići sa tim razgovorom.

Čak i ako vaš partner griješi u nekim stvarima, nemojte da ga vrijeđate i govorite ružne riječi. Tako sigurno nećete postići kompromis. 3. Pokažite razumijevanje; Fraze kao što su "Razumijem šta želiš reći" ili "Razumijem zašto si ljut" mogu biti od pomoći i smanjiti intenzitet razgovora. Kada čuje da je shvaćen, vaš partner će se smiriti i vratiti ravnotežu. Takođe, pokazujete da dijelite gledište svog partnera i da ste spremni saslušati ga. 4. Koristite taktike zbližavanja; Udaljenost dodatno povećava nesporazum između partnera. 

Ako želite da postignete dogovor sa partnerom pokušajte da mu se približite. Tako ne samo da ćete imati veće šanse da pomirite, već i priliku da ugasite raspravu već na samom početku. Morate priznati da u stvari ne želite da se svađate sa osobom koja vam je bliska. 

5. Ne okrivljujte partnera za nastali problem; Ako tokom razgovora trebate riješiti neki problem, ne biste trebali tražiti razloge i krivca za taj problem. Tako ćete samo zakomplikovati stvari i izazvati novu svađu. Zato izbjegavajte razloge nastanka problema i pređite na rješavanje situacije. 

6. Sagledajte stvari iz drugog ugla; Čak i kada vam se čini da ste 100% u pravu, to uopšte ne znači da vaš partner 100% griješi. Uvijek bi trebali sagledati stvari iz drzgog ugla jer biste na taj način mogli izbjeći pretvaranje nesuglasica u veću svađu. Ako vaš partner vidi da ste spremni složiti se sa njim, možda će biti spreman priznati da u nečemu griješi.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.pult24.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.