Sigmund Freud o muškom uspjehu: Majka igra glavnu ulogu u oblikovanju ličnosti muškarca

U životu muškarca žena je poput lutrije. Može potrošiti milione, a ne dobiti ništa, a može pogoditi džekpot iz prve i biti srećan do kraja života. 


Neki psiholozi i filozofi tvrde da osoba sama odlučuje da li će biti uspješna i da sve zavisi od onoga što nosi u sebi, dok drugi smatraju da čovjeka oblikuje njegovo okruženje. Ako je muškarac imao lijepo djetinjstvo i roditelje koji su mu pokazivali ljubav on će lako koračati kroz život i biće u stanju dotaći visine.

Ako ga ljudi koji ga okružuju smatraju sijenkom i ne primjećuju ga tada će biti osuđen na usamljenost. Potrebno je mnogo truda kako bi čovjek bio u stanju pronaći ravnotežu i održavati je. Postoji jedna fraza koja kaže "Iza svakog uspješnog muškarca stoji njegova žena." 



Žena je ta koja treba da vjeruje u svog supruga i da mu bude podrška u trenucima kada je to potrebno, ipak to nije uvijek slučaj. Često žena nije svemoćna i koliko god se trudila ne može promjeniti život svog muškarca. Takođe, postoje i one žene koje svoje muževe sputavaju u uspjehu i bez obzira koliko je on obrazovan i uspješan u svojoj karijeri, njegov život je hladan i bezličan. 

U njihovom braku ne ostoje dugoročni ciljevi koji bi mogli donijeti kvalitetne promjene u njihov život. Austrijski psihoterapeut Frojd je iznio vlastitu teoriju muškog uspjeha. Smatrao je da majka igra glavnu ulogu u oblikovanju ličnosti muškarca. 



Frojd je rekao kako muškarac koji je imao neprikosnovenu naklonost svoje majke, kroz život će koračati sa osjećajem pobjede i sreće, što često dovodi do stvarnog uspjeha. Ipak, nije dovoljna samo majčinska ljubav. Potrebno je razlikovati nadareno dijete od druge djece, posvetiti mu pažnju i staviti naglasak na njegove prednosti i talente. Upravo ta različitost od drugih ga čini jačim i samopouzdanijim što dovodi do uspjeha u odrasloj dobi.

Pokreće Blogger.