Nakon razvoda sam shvatio da je život bez žene mnogo skuplji - Iskrena priča muškarca

Prije nekoliko dana jedan prijatelj mi se obratio za pomoć. Želio je da mu pomognem da vrati svoju suprugu od koje se razveo prije više od godinu dana. 


Požalio mi se kako je tek poslije razvoda shvatio kako je život bez žene mnogi skuplji i teži nego što je mislio da će biti. Razlog njihovog razvoda je bio taj što mu je smetalo što njegova supruga prelazi neke njegove lične granice i narušava njegovu slobodu. 

To je dovelo do toga da se počeo nervirati zbog svake sitnice i u jednoj od svađa je izrekao neke jako ružne riječi koje su povrijedile njegovu suprugu te je ona pokupila svoje stvari i dijete i otišla. Trosoban stan koji su imali su prodali i novac je podijeljen na pola. 



On sada živi u garsonjeri dok njegova bivša žena živi sa svojom majkom u kući u prigradskom naselju. Shvatio je da su dok su bili u braku imali više izvora prihoda, a sada on sam ne može da živi od jedne plate. Osim plate koju je njegova supruga donosila u njihov dom imala je i honorarni posao od kojeg je takođe lijepo zarađivala. 

Moj prijatelj mi se požalio kako mnogo novca troši na hranu i kako je njegova supruga znala od ničega napraviti jako ukusno jelo. Shvatio je da se uvijek prilagođavala njemu i kuhala ono što on volim da jede. Njegova supruga je uvijek vodila računa o tome gdje je otišao svaki dinar. 



Vodila je malu bilježnicu u kojoj je upisivala koliko je novca otišlo na komunalije, benzin, na hranu itd. Uz alimentaciju koju plaća za svog sina, jedva da mu ostane novca, pa ne može ni da razmišlja o ušteđevini. Želim da pomognem svom prijatelju, ali ne vjerujem da će bilo koji njegov pokušaj uroditi plodom. 

Koliko sam mogao da vidim njegova žena se već prilagodila na novi način života i ne vjerujem da će se ponovo vratiti na staro. Zajednički život može biti lakši, ali ako se oba partnera ponašaju zrelo i odraslo i ako su oboje spremni da prihvate svoje odgovornosti. 

Čini mi se da tek kada nešto izgubimo počinjemo to da cijenimo i shvatamo šta smo izgubili.

Pokreće Blogger.